hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Iskljuèenje zbog poštovanja zakona?!

25.05.2004.

ZAGREB – Zbog priopæenja koje se nalazi na Internet stranicama Otvorenog radija u kojem stoji da su primorani zbog zakonske odredbe emitirati 20 posto domaæe glazbe, Upravni odbor HGU-a je zatražio od direktora programa Otvorenog radija i èlana HGU-a Daniela Berdaisa javnu ispriku.
    – Ukoliko se Berdais izjavom u eteru ne isprièa zbog objavljenog priopæenja kojim se grubo blate domaæi glazbenici, bit æe iskljuèen iz èlanstva, »pojasnio« je predsjednik HGU-a Damir Dièiæ, kako je kazao, jednoglasnu odluku UO-a.
    Meðutim, priopæenje koje se nalazi na stranicama Otvorenog radija, osim informacije o promjeni koncepcije, nigdje se ne »isprièava« slušateljima zbog prisiljenosti poštivanja zakonskih odredbi, što potvrðuje i prozvani Berdais kojemu je molba za komentar o prijetnjama iskljuèenjem iz HGU-a bila i prva informacija o takvom stavu HGU-a.
    – Prvi put èujem o tome da mi iz HGU-a prijete sankcijama, kazao je Berdais naglašavajuæi kako mu nije niti jasno zbog èega bi se trebao isprièavati.
    – Priopæenje na stranicama Otvorenog radija je tamo iz jednostavnog razloga što smo od primjene zakona i poštivanja 20-postotne kvote domaæe glazbe u glazbenom dijelu programa imali mnogo poziva i upita od strane slušatelja, pa smo im na taj naèin predstavili novu koncepciju i razloge za nju, objašnjava Berdais koji naglašava kako bi Otvoreni radio, da se ne slaže sa zakonskom odredbom, žalio na na nju ili barem prosvjedovao.
    – Osobno smatram da je takva varijanta zaštite domaæe glazbe dobrodošla, ali s druge strane takvo odreðivanje kvote ima i svojih problema, kaže Berdais objašnjavajuæi kako je Otvorenom radiju vrlo teško propisanu kvotu popuniti domaæom glazbom koja stilski odgovara standardima programa te da ih ona prisiljava na odreðene promjene u programskoj koncepciji.
Z. MAMIÆ

Povratak

AKTUALNO