hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Kupuju se "sise, nogomet i slièno"

29.05.2004.

ZAGREB - Stvoriti paralelni (alternativni) medijski prostor ili iznalaziti naèine za što èešæim pojavljivanjem u medijima i prezentiranjem svoga djelovanja? - jedno je od pitanja postavljenih juèer na okruglom stolu "Mediji i nevladine udruge", održanom u velikoj dvorani Novinarskog doma, u organizaciji GRAK-a (Graðanski aktivizam) koji okuplja brojne nevladine udruge.
Sanja Sarnavka (B.a.B.e.), nasuprot zastupljenosti pojedinih organizacija, iskazala je zabrinutost za nepostojanje nekih tema u medijima. Upozorila je i na èinjenicu da je medijima pod plaštom korporacija jedini cilj - profit.
Suzana Kunac (B.a.B.e.) podsjetila je na istraživanje èitateljstva Slobodne Dalmacije koje je pokazalo da èitatelji preferiraju potpunu, toènu i nezavisnu informaciju. Izrazila je i negodovanje spram tretiranja žena u medijima u kojima se one, zbog tržišnih razloga, prikazuju razgoliæene ili kao glumice i manekenke.
Takoðer je iskazala negodovanje Globusovim tretiranjem žena te je rekla da je i ne zanima pojavljivanje u takvom miljeu. Saša Miloševiæ (SDF), nekad poznati TV novinar, usprotivio se njezinim stavovima.
- Sve je ovo zbog Globusa, Globus je simbol hrvatske javnosti, tako da te to po definiciji mora zanimati, inaèe ostaješ zatvoren u premalom i preuskom krugu i cijelo tvoje djelovanje nema smisla jer sve èlanice udruge B.a.B.e. znaju zašto su tu, njima sve probleme ženske populacije nije potrebno dodatno objašnjavati.
Vaše polje je baš taj Globus - rekao je Miloševiæ, takoðer upozorivši na diskrepanciju onoga što ljudi u istraživanjima tvrde, a što u stvarnosti kupuju:
- Kupuju "nogomet, sise i slièno". Naša istina je Coca-Cola show, istina je da golem broj cura žele biti manekenke, golem broj djeèaka žele biti nogometaši.
Izmeðu aktivnosti civilnog društva koje zastupamo i tih nogometaša i manekenki treba tražiti putove povezivanja.

Zvonimir KRSTULOVIÆ

Povratak

AKTUALNO