hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Severina, dan poslije

03.06.2004.

Severina je juèer, dan poslije "dana koji joj je, za manje od tri sata, okrenuo život naglavaèke", ipak uspjela ostati na nogama. Nakon razgovora u zagrebaèkoj policiji vratila se kuæi i do zakljuèenja ovog broja otvarala tisuæe brzojava podrške znanih i neznanih ljudi, èitala SMS-ove prijatelja i suradnika koji je se nisu odrekli èak ni juèer, nakon što je integralna "hardcore" verzija najintimnije prièe s njezinom bivšom velikom ljubavi - poznatim hercegovaèkim biznismenom s kojim je dugo bila u "zabranjenoj vezi" - preplavila sve hrvatske komjutorski opremljenije domove, urede, cyber-caffee..., ali i svekoliku dijasporu. Iako njegovo ime danas svi znaju - jer i oni koji za njega dosad eventualno nisu èuli, od juèer ga, usmenom predajom, svi dobro znaju - mi smo ga ipak odluèili prešutjeti: zbog zaštite Severinine i njegove privatnosti, zaštite njegove obitelji, poštovanja zakona, ali i digniteta naše profesije i novina. Pa tko nam na tome želi zamjeriti - nek" izvoli.
    No, onaj tko to definitivno nije zamjerio - ni nama, ni njemu, ni Severini - jest njezin zaruènik, 49-godišnji zagrebaèki poduzetnik Sreæko Vargek. Sreæko je juèer, naime, cijeli dan bio uz Severinu i bodrio je da ne odustane od onoga što je prije manje od tjedan dana i sama napokon javno objavila - njihova vrlo skorog vjenèanja. (N. M.)

 

  INTERNET
KONTROVERZNI "KUÆNI" FILM IZAZVAO POMAMU U VIRTUALNOM SVIJETU
Zbog Severine padali serveri na internetu
    Na hrvatskom je dijelu interneta u noæi na srijedu bilo vrlo živo. Nakon što su web stranice www.index.hr prvo objavile, a potom na Severinin zahtjev uklonile nekoliko fotografija iz "kuæne" snimke seksualnog odnosa popularne pjevaèice, domaæi internauti pokušali su se na sve moguæe naèine doèepati tog videozapisa. Na nekim domaæim newsgrupama tako su se u vrlo kratkom razdoblju pojavile stotine poruka, kojima su korisnici interneta iz minute u minutu razmjenjivali informacije o tome kako je i gdje moguæe pronaæi vruæi filmiæ.
    Kako se ponegdje moglo proèitati, spornu je snimku, i prije nego je o tome izvijestio Index, imao odreðen broj ljudi. U utorak kasno naveèer video se pojavio na nekima od internetskih servisa za razmjenu datoteka, istim onima koji se uglavnom koriste za nelegalnu razmjenu glazbe i filmova. Nakon ponoæi, kada su neki veæ uspjeli prebaciti snimku na svoja raèunala, poèeli su nicati i brojni FTP serveri s kojih je filmiæ mogao skinuti baš svatko, dakako, ako je imao pravu informaciju gdje se video nalazi. Tek je tada nastala prava gužva, gotovo svojevrsni internetski stampedo.
    Zbog velike navale na servere èak i oni s brzim DSL vezama nisu mogli pristupiti videozapisu, a u najboljem sluèaju film su morali skidati satima. Nove su se poruke s novim adresama na newsgrupama pojavljivale iz minute u minutu. Zbog iznimne navale serveri su se èak i rušili, a mnoge su adrese s filmom postajale nedostupne, no istodobno su se pojavljivale gomile novih. Neki od onih koji su se doèepali filma, poèeli su iz njega vaditi slike i objavljivati ih, a istodobno se pojavilo i nekoliko kraæih videozapisa s najzanimljivijim trenucima. Posebno je zanimljivo bilo to što je Severina privukla i manje iskusne korisnike interneta koji su zapitkivali kako upotrebljavati programe pomoæu kojih je moguæe skinuti film pa je taj sluèaj nehotièno èak i podigao razinu informatièke pismenosti nekih surfera.
    Ujutro se situacija nije mnogo izmijenila - u stotinama poruka s komentarima filma još su se mogle pronaæi posve funkcionalne adrese. Može se slobodno reæi da takvo što do sada u domaæih korisnika interneta još nije zabilježeno. Severina je - bez sumnje - postala najtraženija internetska zvijezda na ovim prostorima.

 

  PRAVNA STRANA
KRAÐA FILMA I OBJAVA FOTOGRAFIJA UZROKOVALI NIZ KRŠENJA ZAKONA
Podignuta tužba i protiv Indexa.hr
    Danas æe odvjetnièki ured Nobilo - Mlinariæ podnijetu privatnu tužbu protiv Matije Babiæa, urednika nezavisnog portala Index.hr, zbog iznošenja osobnih prilika. Time je narastao broj tužbi kojima Severina Vuèkoviæ pokušava zaštititi svoju privatnost i zaustaviti distribuciju fotografija, ali i filma koji kola internetom. Od Opæinskog suda u Zagrebu njezini odvjetnici veæ su zatražili odreðivanje privremene mjere zabrane distribucije Indexu i svim treæim osobama i nadaju se da æe sudstvo u tom sluèaju odmah djelovati, iako zakon ne odreðuje rok u kojem to trebaju napraviti.
MARKOV TRG
JUÈERAŠNJI ZASTUPNIÈKI KOMENTARI PO SABORSKIM HODNICIMA
Ne vjerujem, dok ne vidim!
    - Ima i boljih komada za gledanje! - tako je esdepeovac Miroslav Korenika komentirao sporni film, pri èemu juèer nije nasjeo na provokaciju ideesovca Damira Kajina:
    - Vi u SDP-u to sigurno imate, jer pjevala je za vas...
    Korenika mu je odgovorio:
    - Pjevala je za novac!
    Ideesovci su, inaèe, vrlo ozbiljno prišli cijelom tom problemu:
    - To je oèito duboko politièki problem koji ulazi u same temelje ljudskih potreba, pardon, prava i mi s time moramo biti upoznati. Sve æemo uèiniti da doðemo do snimke - upozorio je Kajin.
    Usprkos velikih napora tijekom cijelog dana neki zastupnici nisu došli do filma, odnosno nisu uspjeli skinuti materijal s interneta.
    Haesesovac Ante Markov, inaèe struènjak za tajne službe, samo je komentirao uz blagi i nedužan smješak:
    - Dok ne vidimo, ne vjerujemo! - i dodao:
    - Pokušat æemo doæi do materijala preko nekih koji imaju veze u toj industriji!
    HSLS-ov šef Ivan Èehok je pak kazao: - Deèki, ja se nerviram, jer to nisam videl!
    Kada je na kraju vidio dio snimke, Kajin je samo kratko komentirao: - Uf!
Darko Ðuretek
 
     - Rijeè je o jedinstvenu sluèaju. Vjerujemo da æe sud reagirati odmah i naložiti uništavanje materijala i zabranu distribucije, a onima koji se ogluše, slijedi novèana kazna do sto tisuæa kuna za pravne, 30 tisuæa za fizièke osobe i zatvorska kazna do tri mjeseca. Nakon prvih mjera zabrane slijedi tužba za naknadu štete. Gospoðica Vuèkoviæ juèer je bila na policiji, dala izjavu i prijavila prošlogodišnju kraðu kasete - objasnili su njezini odvjetnici, potvrðujuæi naèelnu sliènost sa sluèajem Dorešiæ - Findak, uz tvrdnju da je posrijedi mnogo drastièniji oblik zadiranja u privatnost. Policija je, pak, nakon razgovora sa Severinom navodno spremna zapoèeti zaustavljanje lanca distribucije. Sve dalje postaje predmetom kriminalistièke obrade. Pravni dio sluèaja time prelazi u ruke suda i policije, a nastavljaju se i reakcije nakon objave da film kruži internetskim stranicama i prenošenje fotografija u nekim tiskanim medijima.
    - Objašnjenja koja su dali odgovorni s Indexa katastrofalna su, osobito dio koji se odnosi na želju za poveæanje broja posjetitelja. No, svi mediji zajedno i dalje grubo i nedopustivo u ovom sluèaju povrjeðuju privatnost i time krše zakon - kaže odvjetnica Vesna Alaburiæ. Prema njezinu mišljenju, jedini je djelotvoran naèin privremena mjera zabrane distribucije, a pritom naglašava da naši sudovi možda nisu vièni tome, ali u Velikoj Britaniji to je prvi korak zaštite jer suðenje i èekanje naknade štete traju mnogo dulje.
    - To je moralna slika opæeg stanja u društvu pa tako i u medijskom prostoru. Rijeè je o patologiji u funkciji bezoèna profiterstva i cijeli je lanac odgovornih, od onih koji kradu preko onih koji objavljuju i distribuiraju. Prièa je sablažnjiva, bezoèno gažnje privatnosti, ali nije iznenaðenje s obzirom na situaciju u Hrvatskoj i moæ koju sebi uzimaju mediji - ocijenio je Ante Klariæ, puèki pravobranitelj.
Jasmina Popoviæ

ZAGREBAÈKA POLICIJA
Severina juèer prijavila kraðu kamere i kasete
    Severina je juèer u 9 ujutro došla u policiju prijaviti kraðu videokamere i sporne kasete koju joj je nepoznati poèinitelj ukrao još 2002. godine, rekla je glasnogovornica PU zagrebaèke Gordana Vulama. Seve nije bila dužna objasniti zašto je kraðu prijavila tek sada. - Kraða kamere kazneno je djelo, a poèinitelja policija mora goniti po službenoj dužnosti i zato æemo odmah poèeti istraživati tu kraðu. Meðutim, druga dva kaznena djela koja je njezin odvjetnik prijavio Državnom odvjetništvu, odnosno Trgovaèkom sudu, a rijeè je o iznošenju osobnih i obiteljskih prilika te nedopuštenoj uporabi autorskog djela, ne zahtijevaju progon po službenoj dužnosti. Ipak, oèekujemo da æe Državno odvjetništvo od policije zatražiti da prikupimo informacije i o tome - kazala je Vulama. (H. D.)
 

Tko je muškarac iz Severinina kreveta?
    Potraga za najtraženijim pornofilmom, onim u kojem glavnu ulogu glumi Severina, sve više prerasta u znatiželju tko je snimku ukrao i tko je muškarac iz njezina kreveta. Javnost je šokirana i jednim i drugim. Sve je više onih koji se zgražaju nad lopovom koji je ukrao intimnost dvoje ljudi.
    - Da bih potvrdio autentiènost snimke, morao bih je vidjeti. No, nisam i ne želim gledati takvo što pa prema tomu nemam komentara. Samo su bolesni zlobnici koji žele razarati tuðe živote i obitelji mogli objaviti nešto što je prema svim državnim i ljudskim zakonima zabranjeno - požalio se svom prijatelju poznati hercegovaèki poslovni èovjek za kojega se prièa da je Severinin partner.
    Bez obzira na to što nema službene potvrde o kome je rijeè, rodbina je "osumnjièenika" u šoku. Doznajemo kako svi odreda istièu da proživljavaju najdramatiènije dane u životu.
    - To je strašno! Kome je i zašto trebalo baciti javnu sramotu na nas? - pitala je jedna od njih plaènim glasom, moleæi da ne spominjemo njezino ime.
    Naglasila je: - Je l" taj netko znao kakvu æe bol nanijeti djeci, supruzi, roditeljima?
    Pitali su: - Neæete nam valjda i vi objavljivanjem imena stavljati sol na rane?
    I dok jedni uživaju u scenama tvrdog porniæa, drugi zbog toga pate. Treæi se pitaju gdje je granica zaštite intimnosti. I mora li se ona štititi iskljuèivo zakonom. Hercegovac koji se našao u središtu skandala, navodno ne razmišlja o tužbi. On pokušava spašavanjem obitelji i tvrtke nadiæi zlobu nekoga tko se samo zbog zadovoljavanja svoje taštine grubo poigrao s dvoje ljudi i stotinama njihovih prijatelja i roðaka.

Povratak

AKTUALNO