hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Slobodna Dalmacija izvor Associated Pressu

14.06.2004.

SPLIT - Veliki financijsko-pravosudni skandal, koji posljednjih dana potresa Wall Street, a tièe se malverzacija u kompaniji Symbol Technologies, teških više od 250 milijuna dolara, u središte medijske pozornosti doveo je Tomu Razmiloviæa, roðenog Spliæanina. Taj prvooptuženi bivši predsjednik i izvršni direktor spomenute tvrtke nedostupan je amerièkim pravosudnim vlastima, proglašen je bjeguncem i Interpol je za njim izdao tjeralicu.
U potragu za informacijama o Razmiloviæu dali su se i amerièki novinari, no nitko od njih nije uspio stupiti u kontakt s optuženim Spliæaninom.
Buduæi da javnost u SAD-u zainteresirano prati razvoj dogaðanja oko Symbola, reporter Associated Pressa Michael Weissenstein odluèio se obratiti za pomoæ Zoranu Šagolju, reporteru Slobodne Dalmacije, jedinom novinaru koji je razgovarao s Razmiloviæem i u našem listu objavio prièu u nekoliko nastavaka.
Razmiloviæeve izjave dane Šagolju i objavljene u Slobodnoj poslužile su Weissensteinu da napiše tekst za Associated Press, pod naslovom "Bivši Symbolov direktor mogao bi se vratiti u SAD".
Reporter AP-a piše kako mu je Šagolj u telefonskom razgovoru potvrdio da je dva puta razgovarao s optuženim Spliæaninom, koji se nalazi na svojoj jahti negdje na Jadranu.
Amerièki novinar je u uvodu teksta prenio Razmiloviæeve izjave iz Slobodne, prema kojima je taj bivši direktor spreman vratiti se u SAD i suoèiti se s optužbama, nakon krstarenja Jadranom.
AP podsjeæa da je Razmiloviæ proglašen bjeguncem u srijedu, nakon što je njegov odvjetnik kazao tužitelju da se Spliæanin ne namjerava vratiti u Sjedinjene Amerièke Države i da je vjerojatno otišao u rodnu Hrvatsku.
Pozivajuæi se na Slobodnu i Šagolja, Associated Press prenosi Razmiloviæevu izjavu da on nije u bijegu i da je status bjegunca zaradio zahvaljujuæi nesporazumu s odvjetnikom te da se namjerava vratiti u SAD.
Prema autoru teksta objavljenog na stranicama AP-a, Razmiloviæ se nije javio nadležnom Tužiteljstvu u Brooklynu, kojemu je na èelu tužiteljica Roslynn Mauskopf pa glasnogovornik njezina ureda nije mogao potvrditi Spliæaninovu namjeru o povratku. Novinar Associated Pressa pokušao je razgovarati i s Razmiloviæevim odvjetnikom Davidom Nachmanom, ali ovaj nije odgovarao na pozive.
Na kraju teksta AP piše da je Razmiloviæ s još šestoricom drugih Symbolovih direktora optužen za teške milijunske malverzacije, te da vlasti optužuju i tvrtku — vodeæega svjetskog proizvoðaèa optièkih èitaèa bar kodova i bežiènih telekomunikacijskih mreža — da ometa istragu uništavanjem podataka.
Damir TOLJ

Povratak

AKTUALNO