hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

"Slobodna Dalmacija": potreba, navika, tradicija

18.06.2004.

SPLIT - Šezdeset i prva obljetnica Slobodne Dalmacije sveèano je proslavljena u idiliènom ambijentu Vile Dalmacije uz tradicionalnu dodjelu nagrada naše kuæe. Dodjela nagrada iz podruèja umjetnosti, znanosti i novinarstva bila je i središnji dogaðaj sveèanosti kojoj su uz èlanove redakcije prisustvovali i brojni gosti iz splitskoga kulturnog i javnog života.
Godišnju nagradu za umjetnost Jure Kaštelan dobio je slikar Matko Trebotiæ koji je napomenuo kako ga posebno veseli što nagrada nosi ime njegova pokojnog prijatelja i suradnika, a buduæi da mu je ovo drugo priznanje našega lista, ujedno je dokaz da "traje" u umjetnièkom životu.
Dubrovkinja Vesna Mioviæ, povjesnièarka, primila je godišnju nagradu Kruno Prijatelj za znanost, pojasnivši kako je u svojoj novoj knjizi za koju je i nagraðena opisala dovitljivost dubrovaèke diplomacije.
Globusov kolumnist Boris Dežuloviæ dobio je godišnju nagradu Miljenko Smoje za novinarstvo. Ovom je prigodom isprièao kako mu je majka, kada je zapustio fakultet, govorila da od novinarstva nema ništa, te da bi joj sada, da ga vidi u ovakvoj prigodi, bilo drago.
- Najljepše je od svega što sam dobio nagradu koja nosi ime Miljenka Smoje. Buduæi da sam veæ dobio i nagradu Veselko Tenžera, ništa mi drugo i ne treba - kazao je Dežuloviæ.
Godišnje nagrade uruèio je dobitnicima zamjenik glavnog urednika Mladen Krniæ, a direktor Srðan Kovaèiæ podijelio je nagrade za životno djelo.
Iz podruèja umjetnosti nagradu Emanuel Vidoviæ je dobila dramska umjetnica Dara Vukiæ za pedeset godina predanog rada na splitskoj sceni na kojoj je i danas aktivna. Profesor pomorskog prava Ivo Grabovac dobio je nagradu za znanost koja nosi ime don Frane Buliæa i kazao je da je ovim èinom poèašæen ne samo on nego i njegova struka kojoj je posvetio èitav svoj znanstveni život.
Životnu nagradu za novinarstvo Joško Kulušiæ primio je novinar Frane Juriæ koji je u svojoj pedesetogodišnjoj karijeri najviše pozornosti posvetio "ljudima iz svakodnevice".
Prisutnima je isprièao o svojim davnim novinarskim poèecima i kasnijem radu, a ujedno je i zahvalio na nagradama u ime svih laureata.
Direktor Slobodne Dalmacije Srðan Kovaèiæ je ovom prigodom, pozdravivši sve laureate, kolege i goste, meðu kojima su bili i župan Kruno Peronja, dogradonaèelnici Ljubo Urliæ i Željko Sikirica, te rektor Splitskog sveuèilišta Ivan Paviæ, kazao:
- Slobodna Dalmacija u poèetku je bila potreba, potom navika, a danas je tradicija koju moramo èuvati.
Urednica kulturne redakcije Jasenka Leskur-Stanièiæ èestitala je nagraðenima, istaknuvši kako je èast primiti nagradu, ali je èast i dodijeliti je.
Kroz program je vodila novinarka naše kuæe Sandra Barèot, a u glazbenom dijelu su nastupili Ansambl SD i bariton Ratomir Kliškiæ uz pratnju banda Music Forever. Kliškiæ je izveo nekoliko pjesama, a završio je obaveznom Tijardoviæevom O kuæo mala nakon èega su se slavljenici i njihovi gosti zadržali na koktelu na terasi vile i uz more.

Jasmina PARIÆ

Povratak

AKTUALNO