hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Sanader uvjetovao intervju HTV-u izbacivanjem sporne ankete?

20.06.2004.

ZAGREB – Premijer Ivo Sanader, kako neslužbeno doznajemo, odbio je u petak naveèer dati intervju uredniku Dnevnika Danku Družijaniæu ako æe se od njega tražiti da komentira èinjenicu da je u Pulsovoj anketi samo 53 posto ispitanika podržalo ulazak Hrvatske u Europsku uniju.
    Sanader je po povratku iz Bruxellesa odmah sa zagrebaèkog aerodroma došao u sjedište HTV-a gdje su mu Družijaniæ i glavni urednik informativnog programa Vladimir Ronèeviæ predoèili pitanja na koja bi trebao odgovoriti. Bilo je predviðeno i da premijer prokomentira rezultate spomenute ankete prema kojima je 53 posto graðana zadovoljno da je Hravatska promovirana u kandidata za EU, 40 posto je nezadovoljno zbog toga dok se njih 7 posto nije izjasnilo. Slavljenièki raspoloženi Sanader nije želio da se ta anketa uvrsti u intervju s njim i nastala je, kako opisuju prisutni, vrlo muèna situacija. Na kraju je sporna anketa povuèena i Sanader je ipak pristao uæi u studio i obaviti razgovor s Družijaniæem.
   

HTV-ova akcija zataškavanja

Doznajemo da je juèer na HTV-u tekla akcija zataškavanja tog za Sanadera neugodnog dogaðaja tako da je Ronèeviæ koji je glavni urednik tek dva tjedna odluèio svu odgovornost za povlaèenje planiranog pitanja preuzeti na sebe.
    – Vidio sam da su Sanadera zaèudili rezultati iz ankete i osjetio kod njega nelagodu, ali nije tražio da ga se o tome ne pita. Meðutim, ja sam onda odluèio da s anketom idemo u Dnevnik u subotu i to s analizama nekih ranijih sliènih istraživanja i u Hrvatskoj i u zemljama koje su nedavno pristupile EU, rekao nam je Ronèeviæ.
    Da valjda ne ispadne baš da su se sasvim povukli pred izvršnom vlašæu, Ronèeviæ nam je kazao da je s premijerom dogovoreno da ga Družijaniæ upita strahuje li da æe potpora graðana ulasku u EU oslabjeti kada poènu pregovori o teškim pitanjima, primjerice poljoprivredi. Sanader je kasnije u televizijskom studio odgovorio kako ne vjeruje da æe se to dogoditi.
   
Maèekov demantij

– Otpora æe sigurno biti, ali ako su nam cilj prosperitet države i bolji standard njezinih graðana, vjerujem da æe i ti otpori popustiti, optimistièan je bio Sanader u petak naveèer ignorirajuæi ovom prilikom upozoravajuæe rezultate Pulsove ankete.
    Glasnogovornik Vlade Ratko Maèek koji je sa Sanaderom bio na HTV-u takoðer tvrdi da je iskljuèivo Ronèeviæ odluèio da se naprave neke izmjene u pitanjima.
    – Mi smo mu samo rekli da ti rezultati nisu vjerodostojni jer je anketa raðena na uzorku od samo 600 ispitanika. Istraživanje što ga je provela Vlada na uzorku od 2.500 graðana pokazuju da 74,8 posto njih podupire prikljuèivanje Hrvatske EU. Ali, premijer nije ništa uvjetovao, Ronèeviæ je donio odluku da se o Pulsovoj anketi ne razgovara na što mu je premijer rekao – nemoj samo da ispadne da sam ja nešto intervenirao, istièe Maèek.
    Je li na pomolu nova prièa poput one kad je nedavno potpredsjednik Vlade Andrija Hebrang pokušao intervenirati na prilog u Dnevniku.

S. VEJNOVIÆ, D.CIGLENEÈKI

Povratak

AKTUALNO