hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Makaja izgubio spor s izdavaèem Glasa Koncila

01.07.2004.

ZAGREB Franjo Milièeviæ (51) alias Aba Aziz Makaja, poznatiji kao voða sljedbe Komaja, nakon deset godina izgubio je juèer, doduše još nepravomoæno, parnicu protiv izdavaèa Glasa Koncila. Makaja je tražio 100.000 kuna zbog èlanka pod naslovom Dokle reklame za satanistièke grupe u Zagrebu?, objavljenog još 24. listopada 1993. godine. Milièeviæ još ima pravo žalbe, a koliko tko mora platiti sudskih troškova, sud æe odluèiti naknadno.
Kako je juèer obrazložio sudac Opæinskog suda u Zagrebu Marijan Vugiæ, unatoè tome što je sud bio isprovociran zahtjevima da ocijeni ispravnost nauka sljedbe Komaja, on se u to nije upuštao, nego je zakljuèio da su sporni navodi iz Glasa Koncila vrijednosni sudovi autora èlanka Josipa Blaževiæa.

Podsjetimo, Blaževiæ je u svom komentaru nazvao Makaju samozvanim prorokom. Opisujuæi Komajin skup, Blaževiæ je konstatirao da ova i njemu slièna (pa i najgora sotonistièka) društva, na žalost i sramotu svakog èovjeka, a potom i Hrvata (...) u naše doba, èini se, još lakše nego za bivšeg totalitaristièkog režima nalaze svoje donatore i suorganizatore. Milièeviæ, pak, tvrdi da je Komaja dala znaèajne doprinose na spiritualnom, edukativnom i seksološkom planu.
 
Hrvoje DEÈAK 

Povratak

AKTUALNO