hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Bilo je burno

01.07.2004.

Autor Boris Osim, Veèernjakov novinar u mirovini

 

Karl Kraus, èeški Židov, novinar i književnik, jednom je prilikom u beèkom tjedniku “Die Fackel” (Baklja) iznio svoje poimanje žurnalizma. Rekao je da su “novine konzerva vremena”.
Otvarajuæi tu “konzervu vremena” danas, nakon 45 godina izlaženja Veèernjaka, što æe iz nje izaæi, što æe biti prešuæeno, a èime se valja podièiti?! Time da sam 15 godina i 11 mjeseci pisao i ureðivao rubriku Embargo? Da sam, pomažuæi onima koji nisu dopuštali da im korumpirana birokracija lomi kosti, više od deset puta trebao sucima i porotnicima okružnih sudova, od Osijeka, preko Rijeke, Pule, Zagreba i Šibenika..., tumaèiti, braniti se kako nikad nisam nikoga vrijeðao, iznosio i pronosio preko Veèernjakovih stupaca neistine. Jer nikad maè pravde nije skratio moju novinarsku glavu.

U 27 godina rada u Veèernjem listu, što da izdvojim, podcrtam? Novinarski je kruh kruh s bezbroj gorkih kora – mislim da bi bilo najprimjerenije reæi. U vrijeme parolaških blebetanja o nekakvom èestitom tržišnom nadmetanju, valja reæi da to tržište nekad, posebno ono dnevnih listova, nije trpjelo zabušante. U proteklih 45 godina Veèernjak je postao poznat po bezbroj svojih lokalnih, regionalnih izdanja. Prvo izvanzagrebaèko izdanje bilo je namijenjeno èitateljima s podruèja nekadašnje BiH. Tako se i zvalo – “izdanje za BiH”. Sve dok nam politièki vlastodršci nisu stavili nož pod vrat, ultimativno nas upozoravajuæi kako BiH nije hrvatska gubernija. I, ako ih ne poslušamo, slijedit æe sapunanje glava na najvišim meðurepublièkim politièkim razinama. Mi smo jednostavno izbrisali iz glave prvog izdanja ono “izdanje za BiH” i sve se smirilo.

Naš najveæi konkurent bile su beogradske Veèernje novosti. Potom je beogradska redakcija pokrenula hrvatsko izdanje, tiskano u Zagrebu, na latinici. Ali tržišna je utakmica presudila. Ni latinica nije pomogla, pa je zagrebaèka redakcija bila ukinuta.

A kad je Miloševiæ Kosovarima i Vojvoðanima ukinuo autonomiju, Veèernjak, prodavan ispod pulta, bio je suho zlato! Bila su to burna vremena, na koja smo svi mi veèernjakovci ponosni.
 

Povratak

AKTUALNO