hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Milijun kuna za 25 studenata

08.07.2004.

ZAGREB - Akcija "Top-stipendije za top-studente" tjednika "Nacional" i pet domaæih tvrtki, kojom treæu godinu zaredom osiguravaju najveæe stipendije za najbolje hrvatske studente, završena je u srijedu proglašenjem pobjednika na prigodnoj sveèanosti u hotelu "Sheraton". Nakon što je u natjeèaju sudjelovalo oko 350 studenata, Stipendijsko vijeæe èiji su èlanovi bili prorektori svih hrvatskih sveuèilišta odabralo je stotinu finalista. Predstavnici partnera na posljetku su izabrali 20, a èitatelji "Nacionala" još pet studenata, tako da æe iduæe akademske godine najviše stipendije u državi primati ukupno 25 studenata.
Ukupan iznos stipendija je milijun kuna, a najbolji hrvatski studenti primat æe mjeseèno èetiri tisuæe kuna. Uvjet za nastavak stipendije jesu izvrsne ocjene i redovit upis studija, što je bilo i presudno za dobivanje stipendija.
Na sveèanosti su, uz organizatore akcije, bili i premijer Ivo Sanader, ministri — vanjskih poslova Miomir Žužul, obrazovanja Dragan Primorac, kulture Božo Biškupiæ te gospodarstva Branko Vukeliæ, izaslanici Predsjednika RH, predstavnici gradske vlasti i ostali. Ministar Primorac, kako je prenio direktor NCL media grupe Ivo Pukaniæ, obeæao je da æe tim studentima biti osigurano mjesto znanstvenih novaka nakon završetka studija. Pobjednicima je èestitao i premijer Sanader.
- Moja Vlada æe uèiniti sve da razvoj hrvatskoga gospodarstva bude utemeljen na znanju, odnosno "znanju iznad svega", jer bez toga nema napretka. U tome ministar Primorac ima moju punu potporu - kazao je premijer Sanader. Studentima je kazao kako ulijevaju optimizam i ambicije naše zemlje da se uskoro pridružimo najnaprednijim europskim zemljama.
- Hrvatska raèuna na vas - poruèio je premijer, ponovivši kako je Hrvatska prije dva tjedna dobila toliko željeni status kandidata za EU. Pregovore, kaže, možemo završiti za najviše dvije godine, pri èemu nije toliko bitno kada æemo uæi u EU, nego završiti pregovore jer time postajemo dio najsuvremenijeg i najelitnijeg kluba u svijetu. Ne treba, kako je ponovio, biti euroentuzijast, ni europesimist, nego eurorealist.
— Želimo dijeliti vrijednosti demokracije, što nije bilo moguæe u 45 godina komunizma, vladavine ljudskih i manjinskih prava, filozofije slobodnog tržišta. Ono što mi danas radimo, to æete vi sutra umjesto nas - poruèio je premijer. Studentima je preporuèio da borave u inozemstvu kako bi širili horizonte i upoznali se s drugim kulturama, ali da se vrate u Hrvatsku.

M. CVRTILA

Povratak

AKTUALNO