hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Što Hebrang misli o prezimenima Pupovac ili Stanimiroviæ

14.07.2004.

ZAGREB - Jesmo li se toliko naviknuli na odreðeni stupanj fašizma da ga ne možemo prepoznati ne samo u svakodnevici nego ni kada se manifestira u dominantnim krugovima javnog života i vlasti ili se još bojimo, upitao je u utorak na konferenciji za novinare potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac.
Povod su bile izjave opæinskog vijeænika Župe Dubrovaèke Ive Zeca, batine koje je dobio mladiæ iz Vodica jer se zove Jovan te istup potpredsjednika Vlade Andrije Hebranga u vezi s HTV-ovim novinarom Zoranom Šprajcom, što prema Pupovcu ozbiljno kompromitira politiku Vlade u sreðivanju meðunacionalnih odnosa.
»Hebrang dovodi u pitanje dobre namjere jednog novinara zato što se on nekada prezivao Jovanoviæ, što je uvredljivo i skandalozno. Pitam se kako on gleda na dobre namjere potpisnika sporazuma Vlade i SDSS-a koji se prezivaju Pupovac ili Stanimiroviæ.
U svakoj drugoj zemlji potpredsjednik Vlade ne bi doèekao sljedeæi dan na istoj poziciji«, rekao je Pupovac, zamjerivši što na ovaj sluèaj nije reagirala ni jedna stranka koja s HDZ-om ima potpisane sporazume.
Dodao je da æe o Hebrangovom istupu i o drugim problemima razgovarati s premijerom Ivom Sanaderom. Pupovac se osvrnuo i na pitanje povratka izbjeglica i njihove imovine, rekavši da je najveæi dio ilegalno zaposjednutih kuæa vraæen u roku, no upozorio je na sluèajeve koji »sramote državu, teško kompromitiraju vlast i ukazuju ne na bezakonje nego na potpunu bahatost i surovost«.
»Javno postavljam pitanje premijeru je li moguæe da u jednoj sreðenoj državi netko zauzme šest tuðih kuæa i stanova i da nadležno državno tijelo ima urednu evidenciju da je to tako, a rijeè je o sluèajevima koji je godinama prikrivao Ured za prognanike i izbjeglice«, rekao je Pupovac i spomenuo sluèaj osobe koja ima stan u Zagrebu i Splitu i dodijeljenu kuæu u Graèacu, a istodobno drži zauzete kuæe u vlasništvu Srba u tri mjesta. Podatke o tome SDSS je dobio »svojim istraživaèkim postupkom«, jer im ih Ured nije htio dostaviti, kao i o sluèaju potpredsjednika Opæinskog vijeæa Vojniæa koji živi u zaposjednutoj kuæi, iako je dobio drugu. »Ako se želi vratiti preostalih 2300 kuæa, onda to neæe moæi iæi s ovakvim stilom rada, jer javnost mora znati na što se troši državni novac. Vlada i njezina tijela moraju povratak vlasništva rješavati pravedno stvaranjem dobre klime, a ne na osnovi ratnih podjela stvarati nove«, dodao je Pupovac.
Marijan Lipovac

Povratak

AKTUALNO