hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

EPH može kupiti Slobodnu Dalmaciju

21.07.2004.

ZAGREB - Na sjednici održanoj u utorak, Vijeæe Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja koncentraciju poduzetnika EPH i Slobodne Dalmacije (SD) ocijenilo je uvjetno dopuštenom. To znaèi da EPH može kupiti Slobodnu Dalmaciju, ali pod uvjetom da proda svoj udio u Tisku. Naime, Agencija, èije je mišljenje potpisala predsjednica Vijeæa Agencije Olgica Spevec, poduzetniku EPH nalaže da proda, prenese na drugog poduzetnika ili na drugi naèin otuði svoj udio u Tisku, a rok za to je šest mjeseci od dana kada EPH kupi dionice Slobodne Dalmacije. Novi vlasnik EPH-ova udjela u Tisku ne smije biti povezan s EPH, odnosno, kako stoji u ocjeni Agencije, kupac, bez obzira radi li se o pravnoj ili fizièkoj osobi, ne smije biti znaèajno kapitalno ni personalno povezan s EPH ili s koncernom West Allgemeine Zeitungsverlag (WAZ), èiji je EPH èlan, te s njihovim povezanim društvima u kojima imaju udjele ili dionice.
U ocjeni Agencije nadalje stoji da su, s obzirom na pravo prvokupa koje je svojedobno utvrðeno steèajnim planom za Tisak, sadašnji dionièari prvi potencijalni kupci udjela EPH, što je za Agenciju naèelno prihvatljivo. Prije prodaje, prijenosa ili otuðenja udjela u Tisku, EPH mora obavijestiti Agenciju o odabranom kupcu, odnosno stjecatelju udjela kako bi Agencija mogla ocijeniti je li rijeè o kupcu koji je prihvatljiv, u smislu da njegov odabir neæe stvoriti nove probleme sa stajališta tržišnog natjecanja.
Nakon što EPH proda svoj udio u Tisku, Agencija ocjenjuje da æe se time otkloniti negativni uèinci koncentracije na tržištu distribucije tiska, jer æe se time tržišni udio Europa Press Holdinga smanjiti, dok æe svi poduzetnici koji se bave nakladom tiskovina zadržati znatne udjele i u distribuciji tiska. Agencija je, što se tièe udjela u distribuciji, izraèunala da bi se provedbom koncentracije EPH i SD tržišni udio poveæao na 87 posto, a provedbom mjera koje predlažu, dakle prodajom EPH-ova udjela u Tisku, udio nakon koncentracije sveo bi se na 33 posto, što je za Agenciju prihvatljivo.

Vuk ÐURIÈIÆ

Povratak

AKTUALNO