hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Povuèena Arena s prièom o navodnoj nasilnièkoj prošlosti ministra Primorca

11.08.2004.

U èlanku je bilo govora o navodnom zlostavljanju nekadašnje TV voditeljice Sanje Pavele, koju je navodno fizièki maltretirao bivši zaruènik i aktualni ministar znanosti, obrazovanja i sporta Dragan Primorac. Prema dostupnim izvorima, netko je iz tiskare dojavio izravno u Banske dvore informaciju o "osjetljivom" sadržaju, što je nagnalo samog Paviæa da, nakon intervencije iz Vlade uredniku izdanja, stopira izlazak novina prema prvotnoj verziji. Postoje indicije da je èak Paviæ postupio samoinicijativno kako ne bi ugrozio svoju poziciju pred HDZ-ovom vladom pri najavljenoj kupovini dnevnika Slobodna Dalmacija. Drugi izvori navode da tekst nije ni uspio doæi u tiskaru jer je prije urednièkog prijeloma kompletno izbaèen zbog straha ili zbog nedovoljno snažnih argumenata koji bi potkrijepili prièu protiv ovog nestranaèkog ministra.
REKLAMA SE "VRTJELA" NA RADIJU
Novinar i voditelj Radio Martina Željko Krznariæ potvrdio nam je da je u nedjelju popodne, u sklopu emisije "Veseli ringišpil", objavljena èitana reklama za Arenu o "jednom ministru u Vladi koji je nasilnik", a koju je u eter izravno proèitao izvršni urednik Arene Nikola Živèiæ, u sklopu promidžbene razmjene izmeðu dva medija. Suprotno od toga, postoje tvrdnje da je rijeè o režiranoj podvali ministru Primorcu iz nekih privatnih krugova, koji mu se žele osvetiti prièom o zlosretnoj petogodišnjoj vezi Pavele i Primorca zapoèetoj prije 16 godina, a koja je navodno nakon dugotrajnog zlostavljanja završila tako da je Primorac svoju dotadašnju partnericu udario šakom.
Arena je juèer izišla s izmijenjenom naslovnicom, dok su izdanja EPH, Jutarnji list i Sportske novosti, povukla reklamu za spornu naslovnicu. Ne ulazeæi detaljno u sam sadržaj izbaèenog Areninog teksta, glavno je pitanje kako se mogla dogoditi drakonska intervencija Vlade ili samostalna akcija suvlasnika EPH na ureðivaèku politiku medija i novinarski sadržaj, ma kakav on bio.
OREŠKOVIÆ: NE ZNAM NIŠTA
Glasnogovornik Vlade Ratko Maèek u telefonskom razgovoru za naš list potpuno je odbacio bilo kakvu umiješanost njega, Vlade i premijera Sanadera u poslove izdavanja lista, kao i saznanja o spomenutoj prošlosti današnjeg ministra. Sanja Pavela, uznemirena našim upitima, nije htjela komentirati cijeli sluèaj, ali niti opovrgnuti detalje o vezi s bivšim zaruènikom.
- Ne mogu vam ništa reæi, obratite se sadašnjem ministru Primorcu. Onaj koji je to napravio neka sam potvrdi ili demantira - kratko je dodala nekadašnja TV voditeljica HRT-ove "Sedme noæi", koja se, kako sama kaže, povukla iz javnog života i medija. Glavni urednik Arene Damir Jirasek samo je poruèio preko svoje tajnice da ne zna o èemu je rijeè, iako mu je izvršni urednik na spomenutoj radijskoj postaji proèitao reklamu udarne naslovnice. Direktor EPH Stipe Oreškoviæ izjavio je za naš list da o tome ne zna ništa, i da se sve izmjene u izdanju tièu iskljuèivo uredništva, s kojim on nije povezan, niti bi želio biti. Do suvlasnika Ninoslava Paviæa, nažalost, nismo uspjeli doæi, ali smo doznali da ga je curenje informacija u druge medije prilièno uznemirilo.

(Autor: Vanja VESIÆ)

Povratak

AKTUALNO