hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Hoæe li mediji pratiti Paraolimpijske igre?

02.09.2004.

ZAGREB – Matija Grebeniæ ima 12 godina i unatoè uroðenom tjelesnom ošteæenju, zbog kojeg se kreæe pomoæu invalidskih kolica i proteza, odlièan je uèenik i dobar sportaš. Bavi se plivanjem, a za ispunjenje paraolimpijske norme nedostaju mu samo tri sekunde. Proteklih je dana, kaže, s uzbuðenjem pratio olimpijska natjecanja u Ateni, a ono što ga po gašenju olimpijske baklje najviše zanima jest koji æe mediji i s koliko novinara pratiti Paraolimpijske igre od 17. do 29. rujna i izvještavati o rezultatima hrvatskih i ostalih sportaša s invalidnošæu.
    Matija je upravo taj upit, prije desetak dana, poslao »mailom« HRT-u, a kako odgovor nije dobio, juèer je isto pitanje u otvorenom pismu postavio i svim urednicima sportskih redakcija u Hrvatskoj.
    – Smeta me što se Paraolimpijske igre uopæe ne prenose i što ne možeš ništa gledati. A najviše bih volio gledati plivanje jer ga i sam treniram, kazao nam je juèer 12-ogodišnjak koji se veæ skoro pet godina bavi plivanjem, u svojoj je kategoriji veæ èetiri godine državni prvak, a ove je godine pobijedio u èetiri discipline. Iako se prije, kako priznaje, bojao vode, nakon što ga je naša poznata paraolimpijka Ana Sršen nauèila plivati, strah je potpuno nestao. Danas trenira u Zagrebaèkom plivaèkom klubu, s drugim vršnjacima koji nemaju tjelesna ošteæenja, ali to ga, dodaje, ne smeta.
    – Ekipa je super, a to što su drugi brži, ne smeta mi jer onda i ja brže plivam, istièe Matija kojeg smo »uhvatili« izmeðu dolaska iz škole i odlaska u knjižnièarski klub. No, plivanje i knjige nisu njegova jedina ljubav – ide još i na informatiku, uèi njemaèki, engleski i talijanski, a u slobodno vrijeme igra Playstation, surfa po Internetu ili igra košarku i nogomet s prijateljima. Bez obzira na sve te aktivnosti, ipak mu je želja jednog dana posvetiti se profesionalno plivanju.
   
    Kako je s guštom pratio Olimpijske igre, tako se, kaže, unaprijed veseli da æe i Paraolimpijske igre moæi pratiti preko medija, a osobito da æe »na TV ekranu vidjeti barem finalna natjecanja i ona u kojima æe sudjelovati naši sportaši«. Na pitanje misli li da æe to doista biti tako, Matija je kratko odgovorio: »Nadam se. Vjerojatno neæe, ali nikad ne znaš«.
    Hoæe li to doista biti tako, provjerili smo i na HTV-u, no, reèeno nam je da još ne znaju tko æe i koliko pratiti tu sportsku manifestaciju. A odgovor na Matijin »mail« bit æe upuæen za dva do tri dana, kazao nam je glasnogovornik HRT-a Janos Römer, dodajuæi da ne zna zašto to još nije uèinjeno. No, Römer smatra kako je mail s adrese na koju je poslan (atena@hrt.hr), a koja je bila vezana samo uz Olimpijske igre, upuæen sportskoj redakciji i kako je samo pitanje roka u kojem æe se na njega odgovoriti.
    – Što se HRT-a tièe, mogu potvrditi da æe Matija dobiti odgovor na svoje pitanje. Mi uvijek odgovaramo na upite, samo je pitanje u kojem roku se to može uèiniti, kazao je Römer.
I. FRLAN

Povratak

AKTUALNO