hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Rok za francuske novinare istekao

03.09.2004.

ANKARA (Od Vjesnikova dopisnika) - Francuski šef diplomacije Michel Barnier nalazi se u oèajnièkoj misiji obilazeæi srednjoistoène zemlje kako bi uz njihovu potporu i pritisak spasio živote dvojice otetih francuskih novinara. On je u èetvrtak, nakon posjeta Egiptu i Kataru, doputovao u Amman.
Oèekuje se da æe Barnierova posljednja postaja biti Bagdad gdje bi mogla pasti i konaèna odluka o životu ili smrti novinara kojima se izgubio svaki trag još 20. kolovoza. Zajedno s poznatim francuskim predstavnicima »sedme sile«, koji su važili kao istaknuti poznavatelji Srednjeg istoka, otet je i njihov sirijski vozaè Mohammed al Jundi.
U meðuvremenu, istekao je i posljednji ultimatum otmièara od 24 sata kojim se traži ukidanje zabrane nošenja marama u francuskim školama uèenicama islamske vjeroispovijesti.
Otmièari su nešto ranije obeæali da æe, ako se ne izaðe u susret njihovom zahtjevu, ubiti francuske novinare. Meðutim, nema nikakvih znakova da je ta prijetnja i ostvarena. Stoga postoji nada da su Francuzi ipak živi. Sam Barnier je rekao da je optimist i da se nada kako æe novinari preživjeti. Inaèe, Islamska armija Iraka, ekstremna sunitska organizacija, pokazala je da se ne šali. Nedavno je ubila jednog talijanskog novinara.
Francuski novinari su posljednji put viðeni na videosnimci koju je u ponedjeljak emitirala katarska televizijska postaja Al Jazeera. Tom prilikom oni su pozvali francusku vladu da ukine zabranu nošenja muslimanskih marama na glavama uèenica. No, Francuska, koja je kroz svoju dugu i burnu povijest prošla i mnogo teže demokratske izazove, odluèno je odbacila svaku nagodbu, pa èak i po cijenu života novinara. Takvu odluènost je osobno iskazao i francuski predsjednik Jacques Chirac.
Hoæe li marame biti poprskane novinarskom krvlju, pokazat æe nastavak drame koja traje na otvorenoj iraèkoj sceni. Smaknuæe novinara bi, prema Organizaciji islamske konferencije (OIC) koja okuplja 57 država, bilo potpuno kontraproduktivno. Ocijenjeno je da bi to moglo nanijeti golemu štetu muslimanima širom svijeta.
Što ne može diplomacija, može snaga novca. Potvrdilo je to oslobaðanje sedmorice vozaèa koji su radili za jednu kuvajtsku graðevinsku tvrtku. Otmièari su se naglo »patriotski i ideološki« smekšali kada su dobili »na ruke« 500.000 dolara. No, nesretni nepalski djelatnici, njih 12, platili su otmièarima svojim životima.
Salih Konjhodžiæ

Povratak

AKTUALNO