hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Sramotan odnos HTV-a prema Rijeci

05.09.2004.

RIJEKA – Nakon što su završila natjecanja na Olimpijskim igrama u Ateni i nakon što su diljem Hrvatske, sportašima koji su osvojili medalje, prireðeni spektakularni sveèani doèeci, Hrvatska televizija uživo je prenosila samo sveèane doèeke u Zagrebu i Splitu. Iako su tisuæe Rijeèana u dva navrata pozdravile prvo plivaèa Duju Draganju, a onda i zlatne rukometaše, nikakvog prijenosa na HTV-u nije bilo. Zašto? Jedino obrazloženje ponudio je Vladimir Ronèeviæ, glavni urednik informativnog programa HTV-a, koji je kazao kako je prijenos išao samo iz Splita zato što HTV nema dovoljno opreme za izravni prijenos iz drugih gradova. Upravo zbog toga, zanimljivo je zabilježiti što o tome misle Rijeèani koji, naravno, plaæaju TV pretplatu.
    Vjekoslav Kuprešak: – Ma, oni su morali prenositi doèek iz Splita, to je sve politika, jer bi se Spliæani inaèe pobunili. A mi Rijeèani valjda uvijek trebamo šutjeti. Sramota je za HTV ne samo to što nisu prenosili doèek rukometaša i Duje Draganje iz Rijeke, veæ i to što do danas niti jedna utakmica NK Rijeke nije bila na televiziji. Ali, Dinamo se prenosilo barem sedam ili osam puta, iako je Rijeka druga u prvenstvu, a Dinamo sedmi. Nisu htjeli prenositi utakmicu Rijeke i Genclerbirligija u Kupu UEFA, ali zato smo mogli uživo gledati Dinamo i Primorje, iako tamo nije bilo ni rezultatske neizvjesnosti i iako su ti Slovenci jedna drugorazredna momèad, pa se sve ionako znalo unaprijed. To je sramota, èovjek može biti samo ogorèen.
    Velimir Ružiæ: – Bio sam na doèeku Duji Draganji i rukometašima, bilo je stvarno lijepo i naravno da nije u redu što to nismo mogli vidjeti na televiziji. Èitao sam izjavu Vladimira Ronèeviæa, ali stvarno ne mogu vjerovati da HTV nema dovoljno opreme da ne može napraviti prijenos iz Rijeke ili barem osigurati javljanje uživo. Pa kako inaèe to rade? Èovjek može samo protestirati, preradikalno bi bilo da se prestane plaæati pretplata. Ali ne vjerujem da æe se tu nešto promijeniti. I nije to samo doèek, Rijeke je malo na HTV-u, vidi se to i kad je karneval ili neke druge manifestacije. Puno se toga dogaða u Rijeci, ali ne i na televiziji.
    Bojan Deliæ: – Pratio sam zbivanja na Olimpijadi, pogotovo utakmice rukometaša i mislim da nije u redu što prijenosa s doèeka iz Rijeke nije bilo na HTV-u. U obrazloženje da nije bilo dovoljno opreme, odnosno tehnièkih moguænosti za realizaciju prijenosa, ne mogu vjerovati. To jednostavno ne može biti istina. Bit æe da je nedostajalo dobre volje da se zbivanja s doèeka u Rijeci pokažu na HTV-u.
    Stjepan Komesaroviæ: – Inaèe ne pratim previše sport, ali sam neke utakmice rukometaša gledao. Nije u redu postupak HTV-a, prijenos je trebalo realizirati, to su naši sportaši i Rijeèani su ih primjereno doèekali. To je trebalo pokazati cijeloj Hrvatskoj.
Damir PAJIÆ

Povratak

AKTUALNO