hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Dok "znalci" mudruju, mi odgajamo navijaèe

22.09.2004.

Pišuæi u ovoj rubrici našeg lista o navijaèkom divljaštvu koje se zbilo u Zagrebu i obližnjim gradovima prigodom posljednjeg derbija izmeðu Dinama i Hajduka, razgovarali smo s dugogodišnjim promatraèima navijaèkih zbivanja, autorima knjiga o dvjema našim najveæim navijaèkim skupinama Torcidi i Bad Blue Boysima. Sociolog i politolog docent dr. Dražen Laliæ (FPZ Zagreb), autor knjige "Torcida — pogled iznutra", te novinar i urednik "Feral Tribunea" Hrvoje Prnjak, autor knjige "Bad Blue Boys — prvih deset godina", pokušali su u izjavama za naš list "dešifrirati" spiralu navijaèkog zla koje, ako mu se adekvatno ne pristupi, prijeti s još veæom štetom i tragiènim posljedicama.
Dr. Dražen Laliæ posebno je naglasio problem prevencije navijaèkog nasilja te je upozorio da se s navijaèima u tom smislu ne radi. Zdravko Reiæ, doajen sportskog novinarstva u nas, trenutaèno novinar "Sportskih novosti", u povodu Laliæeve izjave za naš list iznosi drukèije mišljenje.

Tumaèi pod staklenim zvonom
— Svaki put kad doðe do nekih problema s navijaèkim skupinama, uglavnom s Torcidom i Bad Blue Boysima, ali i Armadom i drugima, napune se novinski stupci izjava, intervjua, intervencija, najèešæe sociologa, naroèito onih koji su priznati kao autoriteti na tom planu. I uvijek, iznova, zgrozim se oko dociranja, davanja lekcija, tumaèenja društvenih dogaðaja onih koji tumaèe što se to dogaða, kako bi trebalo, koji su korijeni ispada i nereda itd. I sva ta propovijedanja me zabavljaju jer pojedinci zaista misle da su dotièni bogomdani tumaèi ispada.
I nije prvi put da se pojedini ugledni sociolozi, u ovom sluèaju dr. Dražen Laliæ, drže stajališta beogradske "Politike", da je vijest samo ono što se objavilo na stranicama tog dnevnika. Jer, kad dr. Laliæ kaže "znam da nitko nije razgovarao s njima" (pripadnicima Torcide), "kao što se ni prije ni jednog sportskog dogaða ne razgovara s navijaèima", te "ponovit æu još jednom: nitko s tim ljudima nije razgovarao, nitko im nije dao neki letak, nitko nije došao u njihovu školu, nula bodova", onda se moram nasmijati, jer shvaæam da dr. Laliæ živi u svojem svijetu, ima svoje probleme — društvene i privatne, ima svoja uvjerenja i saznanja i uopæe ga nije briga što su neki poduzimali i radili.
Konkretno kada je Split u pitanju, Zdravko Reiæ i grupa entuzijasta, volonterski, u okviru Stalne akcije Europskog pokreta Split pod parolom "Recimo NE nasilju i rasizmu u sportu", kako reèe, radili su sljedeæe:
— bili u školama gdje su uèenici pisali zadaæe o temi borbe protiv nasilja i rasizma na sportskim terenima; pojedini radovi su i nagraðivani;
— izdavali letke, širili ih, nosili i raznosili;
— sastajali se s navijaèima u njihovim omiljenim mjestima (kafiæima, klubovima);
— razgovarali s igraèima, trenerima, funkcionarima;
— imali sastanke s navijaèima uoèi utakmica;
— tražili i da se drugi ukljuèe (škola, Crkva), dogovarali se s nastavnicima tjelesnog odgoja i ravnateljima škola...
O svim tim naporima, veli Reiæ, uredno se izvještavalo u sportskim rubrikama dnevnih listova, istina, u oblièju malih vijesti ili legendi uz fotografije — što dr. Laliæ, primjeæuje Reiæ, oèito nije zapazio.
O duhu njihove inicijative svjedoèi sadržaj letka Europskog pokreta Split, tiskan u suradnji s Ministarstvom prosvjete i sporta i Grada Splita, na kojemu, meðu ostalim, stoji: "Navijanje, a ne divljanje; Bodrimo za, a ne protiv; Fair play na terenu i na tribinama". Na letku je iskazano i zauzimanje za ideju "Obitelji na tribinama" s obrazloženjem: "Jer i pape i dida bili su Torcida, ali bez divljanja i neodgojenih ispada."

Dvije godine borbe
— Strašno je, prestrašno, kad vodeæi sociolog o temi navijaèkih divljanja iznosi tvrdnje s krivim argumentima, valjda zato jer je uvjeren da mu unaprijed svi vjeruju — zakljuèuje Reiæ, osvrnuvši se i na drugog našeg sugovornika:
— A i Hrvoje Prnjak mogao bi se okaniti formulacija po kojima se "brojni sportski novinari... licemjerno dodvoravaju i ulizuju nakon na izgled manje ekscesnih priredbi". Ne želim mu kontrirati osim to da je jadno brojne sportske novinare trpati u isti koš, jer valjda ima i iznimaka.
Zdravko Reiæ ponosan je na grupu zanesenjaka pri Europskom pokretu u Splitu koja je još prije dvije godine otpoèela, kako reèe, strpljivu, konkretnu, dugotrajnu odgojnu akciju borbe protiv nasilja i rasizma na stadionima. Želja mu je da im se prikljuèe dr. Laliæ i novinar Prnjak te da i oni u sprjeèavanju nasilja urade nešto aktivno, a ne samo ex cathedra.

Zvonimir KRSTULOVIÆ

Povratak

AKTUALNO