hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Nagrada »Kiklop« bit æe svojevrsni »književni Porin«

25.09.2004.


PULA – U èast 10. Sajma knjige u Istri utemeljena je godišnja knjižna nagradu »Kiklop«. Rijeè je o svojevrsnom »književnom Porinu« koji ima 12 kategorija, a nagrada koju utemeljitelji usporeðuju sa svjetski poznatim »Bookerom«, bit æe dodijeljena 8. prosinca na pulskom Sajmu. Nagradu »Kiklop« predstavili su juèer u Puli Magda Vodopija, direktorica Sajma, te èlanovi Upravnog odbora nagrade – Zdenko Ljevak, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske, Mario Bošnjak, tajnik Hrvatskog novinarskog društva i nakladnik, Krešimir Pintariæ, urednik na HTnet-u, Nataša Petrinjak, urednica kataloga i weba ovogodišnjeg Sajma knjiga te Zoran Simiæ iz organizacije Sajma.
    – Nagradom »Kiklop« želimo pridonijeti revaloriziranju nakladnièke struke i vraæanju digniteta te postavljanju struènih kriterija u vrednovanju svekolikog rada na knjizi. Namjera nam je takoðer potaknuti struku k autorskom i umjetnièkom. Posebnost nagrade je u tome što nominacije za nagradu odreðuje struka, koja o njoj i odluèuje – kazala je Magdalena Vodopija. Objasnila je i da æe nominacije za nagrade odreðivati nakladnici, a odluèivati strukovne udruge te na koncu više od tri tisuæe struènih glasaèa.
   
Struka nagraðuje struku

Tri je nagrade, izmeðu 12 kategorija, oznaèila posebnim, i to za urednika godine, biblioteku godine i oblikovanje knjige godine. Tu su još i nominacije za prozno djelo godine, debitantsku knjigu, pjesnièku zbirku, knjigu eseja, publicistièku knjigu, djeèju knjigu, knjigu inozemnog autora godine, prijevod i hit godine.
    Nataša Petrinjak objasnila je da se prema Pravilniku nagrade »Kiklop«, za 11 kategorija prijavljuju nakladnici, dok se hit godine odabire prema podacima o prodaji knjiga u hrvatskim knjižarama. Za ovogodišnju nagradu mogu se natjecati samo izdanja objavljena u Hrvatskoj u razdoblju od 1. listopada 2003. do 1. listopada 2004. godine. U glasovanje su ukljuèene sve strukovne udruge koje prate knjigu.
    Naime, pravo glasovanja imaju èlanovi Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske, Društva hrvatskih književnika, Društva pisaca Hrvatske, Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, Knjižnièarskog društva Hrvatske, Društva hrvatskih književnih prevodilaca, Razreda za književnost HAZU, Razreda za društvene znanosti HAZU, novinari u kulturi i književni kritièari.
   
Tajnost glasovanja

S obzirom da ne postoji jedinstvena baza podataka o novinarima u kulturi i književnim kritièarima, upuæen je poziv da se prijave na e-mail adresu Sajma knjige do 3. listopada, kako bi dobili status glasaèa. U prvom krugu glasuju svi glasaèi, a u drugom, u koji ulaze tri nominacije, izuzeti su nakladnici èije su knjige nominirane za nagrade. O tehnièkim detaljima glasovanja govorio je Pintariæ, istaknuvši da æe se provoditi elektronièki preko HTnet portala, a svaki æe glasaè na e-mail adresu dobiti šifru.
    Takva æe procedura jamèiti tajnost glasovanja, misli Vodopija te je pozvala biraèe da glasuju u dobroj vjeri. Najavila je i da æe pobjednicima biti uruèena skulptura, rad Josipa Diminiæa te povelja.
    – Hrvati vole natjecanja, a veseli èinjenica što æe struka glasovati sama o sebi – kazao je Bošnjak, a Ljevak pak drži da je »Kiklop« jedan od pokušaja da knjiga ne bude zaboravljena. On je podrobno analizirao i status nakladništva u Hrvatskoj, istièuæi izmeðu ostalog da »u trenutku kada se 1.800 kiosaka pretvara u knjižare, knjiga dolazi u neravnopravan položaj na tržištu«.

Bojana ÆUSTIÆ JURAGA

Povratak

AKTUALNO