hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Merèep: Podmeæu mi Haag jer sam odbio poslušnost

05.10.2004.

ZAGREB – Predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca domovinskog rata (UHDDR) Tomislav Merèep juèer je ustvrdio kako protiv njega nije podignuta haška optužnica, te je ocijenio kako su medijski napisi da æe Haag protiv njega podignuti optužnicu i prepustiti je Hrvatskoj na suðenje rezultat toga što njegova udruga nije prihvatila Vladin prijedlog novog Zakona o braniteljima.
    – Vidjeli ste kakva je reakcija nervozne hrvatske vlasti zato što se UHDDR ne slaže s Vladinim prijedlogom zakona. Ministarstvo pravosuða nije reagiralo na napise da postoji optužnica protiv mene, a Haški sud je reagirao i to oštrim opovrgavanjem, ustvrdio je Merèep.
    – S Meðunarodnim kaznenim sudom sam u kontaktu i prijateljskim odnosima. Oni znaju istinu o Vukovaru. Nakon ovih napisa Haag se èak raspitivao kod MUP-a i Ministarstva pravosuða vodi li se kakav postupak protiv mene, pa je reèeno da se ne vodi nikakav postupak. A autor tog teksta, Ivan Zvonimir Èièak, poèetkom devedesetih dijelio je crne uniforme po Hercegovini, a sad tu djecu tuži, rekao je Merèep.
    Što se tièe Zakona o braniteljima, Merè

Merèep vikao na Kosor
   
    Prema neslužbenim informacijama Merèep je sudjelovao u manjem incidentu u Ministarstvu branitelja prošlog tjedna, za vrijeme sastanka ministrice Jadranke Kosor s predstavnicima braniteljskih udruga. Merèep se tada jedini žestoko suprodstavio ponuðenom zakonskom prijedlogu vièuæi da on ne želi biti nièije potrkalo. Zatim je ljutit napustio sastanak, a novinarima koji su nakon sastanka došli na konferenciju Merèepovo nezadovoljstvo bilo je prešuæeno.

S.V.

ep je izjavio kako je Vlada, nakon što je primila prijedlog radne skupine za izradu zakona, vratila »èudo od zakona«.
    – U tom prijedlogu nije bilo ništa od dogovorenog. Kljuèna stvar bila je utvrditi broj hrvatskih branitelja. Jedna od naših osnovnih primjedbi na zakon je ta što u njemu nema podataka o broju hrvatskih branitelja, te se ne zna koliko osoba može konzumirati braniteljska prava, kazao je predsjednik UHDDR-a.
    Druga Merèepova primjedba na Vladin prijedlog zakona je ta što nije prihvaæen institut minimalne mirovine u visini od 60 posto od republièkg prosjeka, a važnom drži i to što u zakonu Domovinski rat nije odreðen razdobljem od 30. svibnja 1990. do 30. lipnja 1996. godine, kad je potpisano primirje na istoènom bojištu.
    – Nije utvrðen datum poèetka rata, ne znaju datum kraja, a znali su nam uvalit' automate u ruke 1990. godine. Ovaj zakon nam treba da bi mogli konaèno kazati da imamo pet branitelja, od kojih je jedan šepav, jedan æorav, a jedan lud. To je teško priznati, ali to je tako. I ni jedna udruga nije se složila s ovim zakonom, eno im kako su se složili, imaju 117 primjedbi na zakon, samo od naše udruge pet, rekao je Merèep.

S. ABRAMOV

Povratak

AKTUALNO