hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Zgrada na muraju ostaje Škuliæu - bez radnika!

27.10.2004.

Veæinski vlasnik Zadarske tiskare prije steèaja Vedran Škuliæ uspio je otkupiti preko tri èetvrtine potraživanja vjerovnika Tiskare. Škuliæ je time ostvario svoju najavu danu Trgovaèkom sudu u Zadru da æe u roku od 10 dana isplatiti sve vjerovnike kojima je Tiskara dužna. Na taj æe naèin on preuzeti sva njihova prava i sprijeèiti prodaju imovine tiskare, ukljuèujuæi i atraktivnu zgradu na Bedemima, procijenjenu na samo 14 milijuna kuna. Uspije li se nagoditi i isplatiti "Hoæesve vjerovnike, steèajni æe se postupak zakljuèiti.
Ovakav završetak cijele prièe je i više nego siguran buduæi da je najveæi vjerovnik Zadarske tiskare upravo sam Škuliæ kojemu je priznato potraživanje od 10,116 milijuna kuna. Meðutim, kupoprodajni ugovor izmeðu Škuliæa i tiskare kojim joj prodaje šest strojeva u vrijednosti 1,378 milijuna dolara, a na temelju kojeg je Škuliæu priznato to potraživanje, predmetom je istrage Državnog odvjetništva.
U tijeku je istraga o uvozu tih strojeva u Hrvatsku prilikom èega nije plaæena carina i porez od 753 tisuæe kuna te naèinu na koji su iz "Glasa Zadra" odjednom došli u vlasništvo Vedrana Škuliæa koji ih potom prodaje "Zadarskoj tiskari". Upravo na temelju toga ugovora koji je ovjeren èak sedam mjeseci nakon što je potpisan, Škuliæ je od Croatia osiguranja tražio 12 milijuna kuna odštete nakon što je još uvijek nepoznati poèinitelj u svibnju 2002. u Tiskari podmetnuo požar. Zbog sumnje u pokušaj prijevare Croatia osiguranje je odbila platiti odštetu te cijeli sluèaj prijavljuje Državnom odvjetništvu.
Nakon Škuliæa osobno drugi po visini vjerovnik sa 923 tisuæe kuna potraživanja je tjednik "Narodni list d.o.o", opet u veæinskom Škuliæevu vlasništvu.
Ostali vjerovnici, sa znatno manjim potraživanjima od navedenih, su država, komunalne tvrtke i Neven Paviæ, inaèe glavni urednik Narodnog lista, kojemu je zbog neisplaæenih plaæa Tiskara dužna 94 tisuæa kuna èija je potraživanja priznao steèajni upravitelj.
Jedini problem Škuliæu bi mogli biti bivši zaposlenici koji su do sada odbijali njegove nagodbe buduæi da im je umjesto 250 tisuæa kuna za plaæe i otpremnine u prosjeku nudio oko 20 do 25 tisuæa kuna. Veæina njih trenutaèno na Opæinskom sudu u Zadru vodi radne sporove buduæi da su otkaze dobili prije proglašenja steèaja.
Inaèe, sam Škuliæ je steèajnoj sutkinji rekao kako potraživanja ostalih vjerovnika želi otkupiti jer nakon toga namjerava "nastaviti tiskarsku djelatnost". Ovakvu su najavu bolji poznavatelji situacije, pogotovo radnici, nazvali "krajnje degutantnom i uvredljivom" buduæi da je prethodna poslovna politika išla ka ukidanju te djelatnosti jer u trenutku proglašenja steèaja Zadarska tiskara nije imala niti jednog zaposlenog radnika.

Ana VUÈETIÆ

Povratak

AKTUALNO