hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Autorska faza HRT-a

06.11.2004.

Èak i ja sam to primijetio, premda televiziju gledam vrlo rijetko: naime, punomoæ da u moje ime prati tv program odavno sam predao Ivanu Starèeviæu. O èemu govorim?
O gði Novak Srziæ koja je svoju emisiju Otvoreno iskoristila za napad na Stjepana Mesiæa manipulirajuæi transkriptima u predizbornoj kampanji. O gdinu Latinu koji se trudi da nas Latinicom uèini politièki nepismenima, tražeæi da se na temu "svih hrvatskih pljaèki" opredjeljujemo za i protiv Mladena Bajiæa. U montaži atrakcija iz SAD-a na naèin da Sivija Luks, jedina naša tv novinarka koja se doima svjetski, ispadne provincijalka ... Što se to dogaða? Oèito, autorska sloboda na HRT-u nadišla je sve unutarnje stege, sve javne obzire i sve obaveze prema nacionalnim interesima.
A najniža je toèka bilo gostovanje Miomira Žužula u Dnevniku Danka Družijaniæa od èetvrtaka. Ministar se u najgledanijoj, najuglednijoj i najutjecajnijoj emisiji nacionalne i javne tv Republike Hrvatske razbaškario kao da je u kancelariji MTS-a gðe Tatjane Žužul. Iskoristio èovjek svojih pet minuta da nas definitivno uvjeri kako u njega nikakva sukoba javnog i privatnog nema: sve je privatno… Ministru svaka èast - ali što bi Družijaniæu? Ne samo što jednog ministra usred - ipak privatne - afere intervjuira usred nacionalnog dnevnika, nego ga još pusti da mu o svojim osobnim problemima prièa i što ga je volja i koliko ga je volja?!? No takvo je naše objektivno, profesionalno, i - nadasve - autorsko HRT novinarstvo…

Povratak

AKTUALNO