hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Kajin: Agente POA-e spasio kukavièluk oporbenjaka

17.11.2004.

Nakon juèerašnje sjednice Odbora za nacionalnu sigurnost nameæe se zakljuèak da, ako se ne dogodi neki preokret, javnost nikad neæe doznati punu istinu o aferi Puljiz, tj. o tome zašto su je agenti POA-e pozvali na razgovor, što su je i zašto ispitivali pet sati, jesu li joj, èime i zašto prijetili i pokušali je, kako je ustvrdila, ucijeniti intimnim detaljima iz privatnog života i kompromitirajuæim snimkama.

Javnost bi, pak, mogla ostati bez tih spoznaja zato što je Vijeæe za civilni nadzor tajnih službi uspjelo utvrditi tek da se prièe Helene Puljiz i agenata koji su je ispitivali razlikuju te da oni ne mogu utvrditi koja je istinita. Utvrdili su takoðer da su je na razgovor pozvali na temelju zakona, ali i da su propustili upoznati je s njezinim pravom da razgovor odbije.

Tko ima snimku?
Utvrdili su da postoji bilješka s razgovora, ali ne mogu utvrditi je li razgovor i sniman, iako je voðen u sobi s opremom za snimanje. U kuloarima se, pak, prièa da Mesiæ i Sanader imaju snimku. Na temelju iskaza agenata utvrdili su i da nije praæena, ali oporba u to sumnja.

Odbor za nacionalnu sigurnost u incidentnoj je atmosferi juèer prihvatio izvješæe spomenutog vijeæa i zadužio Ured Vijeæa za nacionalnu sigurnost da i ono utvrdi je li prekršen zakon. U Vijeæu za nacionalnu sigurnost su, inaèe, predsjednik države, premijer, ministri unutarnjih i vanjskih poslova, pravosuða i obrane. Atmosfera na Odboru bila je dramatièna zato što su èetiri èlana oporbe Sreæko Ferenèak (HNS), Šime Luèin (SDP), Pero Kovaèeviæ (HSP) i Ante Markov (HSS) tražila da se istraga nastavi dok se ne utvrdi puna istina, da se sazove zajednièka sjednica na kojoj bi bili èlanovi Odbora, Vijeæa za civilni nadzor tajnih službi, šefovi obavještajnih službi te da se tu suèele svi sudionici afere. S obzirom na to da su se i H. Puljuz i agenti složili da, ako nadležni smatraju potrebnim, idu na detektor laži, oporbena je èetvorka smatrala da u interesu istine i to treba napraviti.

Meðutim, kako je, prema tvrdnji oporbe, Damir Kajin iz IDS-a glasovao kao i veæina u Odboru, a Mirko Filipoviæ is SDP-a se suzdržao, donesen je zakljuèak kojim se teško može baciti novo svjetlo na sluèaj. Kajin je, meðutim, vidljivo uzrujan, izašao iz dvorane i vièuæi obrušio se na kolege iz oporbe rijeèima:

Prava Helene Puljiz
Kukavièka oporba je kriva što se Helenu Puljiz tjera na poligraf umjesto da se veæ danas smijene neodgovorni djelatnici POA-e. Ja sam jedini tražio da glasujemo za to da su joj povrijeðena ljudska prava protupravnim saslušavanjem.Markov i Kovaèeviæ su mu uzvratili da se sve to moglo postiæi da je u glasovanju stao uz njihove stavove. Sreæko Ferenèak primjeæuje da Vijeæe za civilni nadzor, na primjer, nije evidentiralo da su agenti prekršili pravila službe time što nisu H. Puljiz upoznali s njezinim pravima. Ferenèak tvrdi i da je HDZ upregnuo službe za svoje interese, jer kako bi inaèe Ratko Maèek dva sata prije sjednice Odbora govorio novinarima na brifingu o izvješæu Vijeæa za civilni nadzor koje najprije treba doæi Odboru za unutarnju politiku.

Povratak

AKTUALNO