hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Puhovski: Ako netko namjerno širi HIV, treba mu otkriti ime

17.11.2004.

"Žarko

ZAGREB -

S naslovom »Èovjek koji svjesno širi AIDS« tjednik Nacional juèer je na naslovnici objavio fotografiju, inicijale i dob Spliæanina s tamnom trakom preko oèiju za kojeg se u tekstu tvrdi da je znajuæi da ima bolest namjerno zarazio tri žene, od kojih je jedna umrla.
Dvojica lijeènika koja su govorila o sluèaju potvrdila su da su se susrela s problemom koji ne uspijevaju riješiti te da je to iskljuèivi razlog što su ovako radikalno odluèila upozoriti javnost.
- To je sluèaj kojim se bavimo veæ nekoliko godina. Imamo jasne dokaze koji upuæuju na to da je jedan muškarac, vjerojatno ne znajuæi, zarazio svoju suprugu HIV-om, a virus je naknadno svjesno prenio na još dvije ženske osobe, od kojih je jedna podlegla bolesti, kaže prof. dr. Nikola Bradariæ, voditelj Odjela za zarazne bolesti KBC-a Split, i dodaje da ne bi pristao na razgovor za Nacional da je znao da æe se objaviti muškarèevi inicijali i fotografija.
Mladen Smoljanoviæ, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo u Splitu, rekao nam je da je muškarac znao da je zaražen te da je svjesno svojim ponašanjem ugrozio živote drugih.
- Moguæe je da ima još žena koje je taj muškarac zarazio HIV-om. On se svih ovih godina nije obazirao na višekratna upozorenja veæeg broja lijeènika da vodi savjestan seksualni život. Nisam imao drugog izbora nego izaæi s tim sluèajem u javnost, naravno bez imena i prezimena jer bih se u protivnom osjeæao suodgovornim. Opæi interes mi je iznad svega i spreman sam odgovarati, rekao nam je dr. Smoljanoviæ, koji se prije izlaska u javnost konzultirao s Državnim odvjetništvom. Oba doktora ne znaju tko je novinarima rekao o kojoj se osobi radi.
No je li i u kojoj mjeri opravdano javno izlaziti u javnost s nizom osobnih podataka o navodnom širitelju virusa? Može li se to smatrati pozivom na linè ili jedinim preostalim naèinom da se društvo zaštiti od riziènog ponašanja pojedinca?
- Ovo što je Nacional objavio nespretno je, ali najmanje loša varijanta u ovom sluèaju. Rigidna interpretacija Hipokratove zakletve bila bi u ovom sluèaju moralno neodgovorna jer se društvo ima pravo braniti od terora koji taj sociopat provodi. Uvijek treba štititi identitet oboljelog, ali do jedne mjere. Ako on ugrožava živote drugih, pa i po cijenu smrti, te to nastavlja èiniti, smatram da je pravo i obveza objaviti i puno ime i prezime, veli Žarko Puhovski, predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora.
Predsjednik Hrvatske lijeènièke komore dr. Hrvoje Minigo rekao nam je da treba uèiniti sve da se ljudi zaštite od zaraze te da se lijeènièka tajna može odati u interesu sprjeèavanja kaznenog djela. Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Dragutin Luèiæ kaže da æe o sluèaj sigurno raspravljati Sud èasti.

Nina DOMAZET

Povratak

AKTUALNO