hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

NBC posjeduje snimku ratnog zloèina

17.11.2004.

WASHINGTON - Amerièka vojska otvorila je istragu o moguæem ratnom zloèinu nakon televizijskog izvješæa na kojem je prikazano kako jedan marinac ubija ranjenog i nenaoružanog Iraèanina u džamiji u Falluji, kazali su u ponedjeljak amerièki dužnosnici. Iraèanin je bio jedan od petorice ranjenih koji su ostavljeni u džamiji nakon što su je u petak i subotu zauzeli marinci. Amerièka vojska optužuje iraèke pobunjenike da koriste džamije za napade na amerièke snage.
"SnimkaGlasnogovornik marinaca u Pentagonu potvrdio je da je o sluèaju otvorena istraga. U izvješæu NBC-a navodi se da su džamiju u Falluji pobunjenici koristili za napade na amerièke snage koje su je zauzele, kao i susjedne zgrade, ubivši pritom desetoricu militanata i ranivši petoricu. Ranjeni Iraèani ostavljeni su u džamiji da ih drugi pokupe i prebace u pozadinu na lijeèenje. Nije poznato zašto se to nije dogodilo.
Novinar NBC-a rekao je da je jedan marinac vidio da jedan ranjenik još diše. Na snimci te televizijske postaje vidi se marinac kako govori: "On se pretvara da je mrtav."
"Marinac je zatim podignuo pušku i pucao Iraèaninu u glavu. Ta snimka je previše eksplicitna da bi bila emitirana", rekao je novinar NBC-a Kevin Sites. Sites je kazao da se "nije èinilo da je ubijeni Iraèan naoružan ili da na bilo koji naèin predstavlja prijetnju".
Amerièka vojska preuzela je nadzor nad cijelom Fallujom, objavio je jedan èasnik marinaca, dodajuæi da je u sklopu operacije zarobljeno više od tisuæu pobunjenika.
"Sto posto grada osigurano je", rekao je u ponedjeljak naveèer pukovnik Michael Regner, dodajuæi kako se sporadièna paljba èuje u nekim dijelovima grada te da marinci pretražuju kuæe. Regner je naglasio da se amerièke i iraèke snage sada mogu slobodno kretati gradom.
U ofenzivi koja je poèela 8. studenoga, poginulo je 38 amerièkih vojnika, a 320 je ranjeno. Poginula su i šestorica iraèkih vojnika, a 28 je ranjeno, rekao je Regner. Zarobljeno je više od 1000 pobunjenika, rekao je Regner, dodajuæi da ih samo dvadesetak nije iz Iraka.
U meðuvremenu, sukobi se nastavljaju diljem Iraka. Jake borbe vode se i u Baqubi, nedaleko od Bagdada. Pobunjenici su napali policijske postaje i druge dijelove grada, a amerièki zrakoplovi na njihove su položaje bacili dvije bombe od 250 kilograma. Poginulo je 26 pobunjenika i pet iraèkih policajaca. Iraèki pobunjenici takoðer su digli u zrak jedno spremište nafte na glavnom naftovodu prema Turskoj, a zapadno od Kirkuka, ponovno su zapaljena èetiri naftna izvora, kao i naftovod koji vodi naftu od Kirkuka do rafinerije u Baijiju.

   

Amerièke i iraèke snage pokrenule ofenzivu na Mosul

MOSUL - Amerièke i iraèke vojne snage pokrenule su u utorak ofenzivu na Mosul èiji je cilj ponovno preuzeti kontrolu nad dijelovima grada koje drže pobunjenici i ondje uvesti red nakon gotovo tjedan dana borbi s militantima u tom treæem po velièini iraèkom gradu.
"Ofenzivu smo poèeli sa zapadne obale rijeke kako bismo oèistili i posljednje uporište pobunjenika u gradu. Dva bataljuna krenula su sa zapadnog prema istoènom dijelu grada", rekla je za Reuters glasnogovornica amerièkih vojnih snaga kapetanica Angela Bowman. "Akcija je iznimno važna jer je njezin cilj osigurati policijske postaje u ovome podruèju i ponovno ih osposobiti", rekla je. Prošli su tjedan pripadnici mosulskih snaga sigurnosti pred sukobima napustili desetak policijskih postaja u gradu, a preuzeli su ih pobunjenici. U jednoj od najvažnijih akcija pokrenutih do sada u Mosulu sudjeluje oko 1200 amerièkih vojnika, a pridružio im se i bataljun iraèkih vojnih snaga, prenosi France presse. Iraèki ministar unutarnjih poslova Falah al-Nakib u ponedjeljak je izjavio kako je u nedjelju u sukobima u Mosulu poginulo sedam policajaca i 30 pobunjenika.

 

NJEMAÈKI KANCELAR SCHROEDER BRANI PRED POSLODAVCIMA
ZAKON O SUDJELOVANJU ZAPOSLENIKA U UPRAVLJANJU PODUZEÆIMA

Radnici u upravi kompanija
nisu sablast za ulagaèe

BERLIN - Njemaèki kancelar Gerhard Schroeder branit æe 28 godina star zakon koji radnicima daje pravo sudjelovanja u radu odbora kompanija u svojem obraæanju poslovnim èelnicima na sastanku koji æe se održati u utorak, piše njemaèki dnevni list Handelsblatt. Protivljenje tome zakonu raste meðu udruženjima poslodavaca, koja istièu da on narušava poduzetništvo i konkurenciju te odbija ulagaèe.
"SchroederU rukopisu njegova govora za jednu konferenciju poslodavaca, koja se u utorak održava u Berlinu, Schroeder kaže da zakon, koji daje radnicima èak i do pedeset posto mjesta u nadzornim odborima veæih kompanija, nije 'sablast' za strane ulagaèe.
Schroeder je dodao da je baš u vrijeme radikalnih gospodarskih reformi naèelo suodluèivanja važnije nego ikada i da ublažava industrijske veze. "U tom pogledu mi smo vodeæi meðunarodni primjer", piše Handelsblatt, citirajuæi Schroedera.
Njemaèki kancelar izjavio je da æe raditi na oèuvanju zakona u okviru planova za novom korporativnom legislativom u EU-u. Poslodavci bi trebali predstaviti planove restrukturiranja za sustav i tvrditi kako bi poduzetnici trebali moæi odluèivati koji æe stupanj zastupljenosti radnika imati.
No, Schroeder æe u svome govoru kazati da zakoni o pregovorima o plaæama veæ pružaju golemu fleksibilnost, kao što je i pokazano tijekom nedavnih uspješnih pregovora u njemaèkom proizvoðaèu automobila Volkswagenu. (H)

Povratak

AKTUALNO