hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Luèiæ: Tražimo ispriku za »sluèaj Puljiz«

27.11.2004.

OPATIJA - Najveæi dio rasprave na 45. skupštini Hrvatskog novinarskog društva, koja se u petak i subotu održava u Opatiji, oèekivano se odnosio na aferu Protuobavještajne agencije èiji su agenti ispitivali novinarku Helenu Puljiz. Afera vezana uz prisluškivanje i ispitivanje novinarke Helene Puljiz prevladavala je i u uvodnom izlaganju predsjednika HND-a Dragutina Luèiæa Luce, koji je hrvatskim institucijama uputio svojevrsni ultimatum.
»Ovaj problem treba rješavati u Hrvatskoj, no ako to ne bude moguæe, internacionalizirat æemo ga. Za HND bi velika satisfakcija bila veæ i isprika nadležnih tijela zbog kršenja elementarnih ljudskih prava Helene Puljiz i vjerojatno bi za nas taj sluèaj time bio zakljuèen. No, kako HND žele instrumentalizirati i vladajuæa stranka i oporba, morat æemo sve prebaciti na meðunarodne institucije. Ne ispune li se naši zahtjevi, u srijedu æemo o svemu obavijestiti europsku i svjetsku novinarsku federaciju koje æe sasvim sigurno intervenirati. To onda podrazumijeva istragu povjerenstva pod kapom Europske unije i nove velike neugodnosti za Hrvatsku«, rekao je Luèiæ.
S predsjednikom HND-a samo se djelomice suglasio Božo Novak ustvrdivši da obièna isprika za sluèaj u kojem Protuobavještajna agencija maltretira novinarku nije dovoljna: »Isprika je važna samo ako doðe s najvišeg mjesta, od onih koji su najodgovorniji za rad POA-e. Dakle, prihvatit æemo je ako se isprièaju predsjednik Mesiæ i premijer Sanader. Ovime HND želi poslati vrlo jasnu poruku javnosti: graðani ne dajte se zaplašiti!«.
U pisanom izvještaju o radu Izvršnog i Središnjeg odbora HND-a podijeljenog na Skupštini u Opatiji, izmeðu ostaloga stoji: »Na planu privatizacije i pluralizacije medija, založiti se za privatizaciju i jaèanje nezavisnosti lokalnih medija, koji se spominju kao najveæi grijeh hrvatske države u gotovo svim meðunarodnim izvješæima. Za kontroliranu i praviènu privatizaciju Slobodne Dalmacije u skladu sa antimonopolistièkim odredbama iz Zakona o medijima. Za drukèije upravljanje Vjesnikom, odnosno, za upravljanje kakvo je primjereno javnom mediju«. Predsjednik HND-a Dragutin Luèiæ Luce je pojasnio, »I prethodnu i ovu Vladu upozoravali smo da ukoliko je država vlasnik medija, u ovom sluèaju Slobodne Dalmacije i Vjesnika, da tim medijima treba upravljati kao javnim medijima, poput HRT-a. To znaèi da Vlada treba imenovati vijeæe ili neko drugo slièno tijelo, a ne izravno imenovati Nadzorni odbor i Upravu. Inaèe, ja osobno i nisam za privatizaciju Vjesnika, veæ bih volio da on ostane javni medij.

Varaždinske vijesti ponudile posao Heleni Puljiz
Želeæi pomoæi slobodnoj novinarki Heleni Puljiz, direktor i glavni urednik Varaždinskih vijesti Ernest Fišer ponudio joj je posao u svojim novinama. »Nudim kolegici Puljiz zaposlenje u urednièkom statusu na šest mjeseci. Nakon toga sama može odluèiti želi li ostati raditi kod nas ili æe otiæi«, rekao je tijekom rasprave na Skupštini HND-a Fišer.

U HND i bez fakulteta
Na Skupštini HND-a promijenjen je èlanak 10. Statuta kojim se propisivalo da èlanom društva mogu postati samo novinari s visokom struènom spremom. Buduæi da je HND udruga profesionalnih novinara, VSS ne može biti uvjet za èlanstvo u njoj. Na tu je nepravilnost HND-u ukazano iz Ureda za registar udruga, te je na Skupštini taj èlanak, koji nije u skladu sa zakonom, ukinut.

Marin Šarec

Povratak

AKTUALNO