hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Puljiz ponuðen posao

27.11.2004.

Heleni Puljiz, novinarki koju je ispitivala POA i koja je trenutno bez posla, juèer je na Skupštini Hrvatskog novinarskog društva u Opatiji ponuðen posao u Varaždinskim vijestima èiji je direktor i glavni urednik Ernest Fišer rekao da joj nudi ugovor na šest mjeseci uz moguænost produženja, status novinara urednika i plaæu višu od 7 tisuæa kuna.
    – HND je uèinio sve da se sluèaj Puljiz riješi u Hrvatskoj, no iduæe srijede o svemu æu obavijestiti europske i svjetske novinarske federacije. Oèekujemo da se Heleni Puljiz isprièaju nadležna tijela javne vlasti jer bi time bila odaslana poruka da se Hrvatska približila standardima visokorazvijenih zemalja EU-a, rekao je Dragutin Luèiæ, predsjednik HND-a u svom izviješæu.
    Suprotno oèekivanom, rasprava o izmjeni Statuta HND-a, u kojoj je brisana odredba da èlanom HND-a može postati jedino novinar s visokom struènom spremom, prošla je bez veæe

Želim se od svega odmoriti
   
    Zahvaljujem se na ponudi Ernesta Fišera, meðutim, ja imam i drugih ponuda. Posao mi je ponudio i Glas Istre. Za sada neæu prihvatiti niti jedan posao, jer se sada želim od svega odmoriti.
rasprave.
    – Pokušali smo tom odredbom osigurati više kriterije za novinare, no samo smo nekim kolegama koji su po profesiji novinari uskratili moguænost dolaska do informacija. Odredba je nezakonita i zbog nje nam prijeti brisanje iz registra udruga, a osim toga nije u skladu s praksom u zemljama EU-a. Èak i Talijani koji imaju licence za novinare moraju po preporuci EU-a to izmijeniti – obrazložila je Sanja Kapetaniæ.

A. BRALIÆ

Povratak

AKTUALNO