hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Nekažnjavanje Podbevšeka opasna poruka nižim obavještajcima

30.11.2004.

»Zahtjev predsjednika Republike Stjepana Mesiæa za smjenu ravnatelja Protuobavještajne agencije Joška Podbevšeka njegov je veliki propust, jer se prije toga trebao sastati s premijerom Ivom Sanaderom kako bi nakon razmatranja stanja zajedno donijeli odluku. No, Sanader treba imati jak argument ako misli da Podbevšek treba ostati na dužnosti«, rekla je u ponedjeljak na konferenciji za novinare potpredsjednica HSLS-a i predsjednièka kandidatkinja te stranke Ðurða Adlešiæ.
Pozvala je Mesiæa i Sanadera da se hitno sastanu i razriješe sluèaj Podbevšekove smjene istaknuvši kako njihovo medijsko prepucavanje šteti demokratskom imidžu Hrvatske, posebice uoèi oèekivanja datuma pregovora s Europskom unijom i predsjednièkih izbora, kao i sigurnosti i ljudskim pravima.
»Ja stajem na stranu novinarke Helene Puljiz, jer je potpuno nezaštiæena u ovom sluèaju. Treba istražiti radi li se u njezinu sluèaju o pogrešnim postupcima skupine siledžija ili o povratku na stara vremena. Nesankcioniranje Podbevšeka i sliènih šalje opasnu poruku obavještajcima na lokalnim razinama i pitanje je hoæe li se sigurnosne službe koristiti u kampanji. Na èelo tih službi ne mogu doæi stranaèki ljudi ili oni s politièkim mentorima«, naglasila je Ðurða Adlešiæ.
Za nagaðanja da je Podbevšek u subotu bio u središnjici HDZ-a, rekla je da je to zabrinjavajuæe ako se pokaže istinitim. Iako Mesiæu ne osporava pravo da zatraži Podbevšekovu smjenu, dodala je da je njegova odluka uvjetovana skorim izborima.
Na pitanje zašto HSLS-ovi zastupnici nisu bili na glasovanju o povjerenju ministru Miomiru Žužulu, Adlešiæ je rekla da je oporba koja je podnijela zahtjev za izglasavanje nepovjerenja bila dužna osigurati kvorum, a da »HSLS nije želio sudjelovati u toj farsi«. Odbacila je tvrdnje da je zbog razlièitog mišljenja o »sluèaju Podbevšek« došlo do problema u koaliciji s HDZ-om. »Mi se nismo utopili u HDZ i imamo pravo partnerima sugerirati svoje mišljenje. Ako govorimo drukèije, to ne znaèi rušenje koalicije«, zakljuèila je.

Marijan Lipovac

Povratak

AKTUALNO