hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Puljiz: Jarnjak mi se isprièao

02.12.2004.

"Predsjednik

Nakon juèerašnje sjednice Odbora za ljudska prava povela se rasprava o tome je li se predsjednik Odbora za nacionalnu sigurnost Ivan Jarnjak isprièao novinarki Heleni Puljiz. Predsjednik Odbora za ljudska prava Furio Radin istaknuo je da se pridružuje Jarnjakovoj isprici, a predsjednik HND-a Dragutin Luèiæ takoðer je izrazio zadovoljstvo »eksplicitnom isprikom koju je Jarnjak uputio Heleni Puljiz«.
- Nakon što sam saslušana i nabrojala što mi se sve dogodilo upitala sam Jarnjaka nije li to kršenje zakona, a on je odgovorio da jest i isprièao mi se, rekla je novinarima Helena Puljiz.
Meðutim, Jarnjak je bio iskreno iznenaðen tom njezinom interpretacijom, tvrdeæi da nema govora o tome da joj se na bilo koji naèin isprièao.
- Upitala me nije li protuzakonito ako agenti POA-e nekoga maltretiraju. Odgovorio sam joj da bi to doista bile protuzakonite radnje, ali da ni u jednom izvješæu nije konstatirano da je bilo takvih radnji, kategorièan je bio Jarnjak. Pojasnio je da je na sjednici Odbora za ljudska prava tek ponovio zakljuèak svog Odbora, u kojem se izražava žaljenje ako je Helena Puljiz postupanje agenata POA-e doživjela kao nelagodu. Njegove rijeèi potvrðuje i stenogram sjednice.

Puljiz traži Maèekovu ostavku

Inaèe, Radinov Odbor je zakljuèio da su obavještajci kršili ljudska prava Helene Puljiz, a pozvali su i nadležne parlamentarne institucije da pokrenu inicijativu za usklaðivanje pravilnika POA-e sa Zakonom o sigurnosnim službama. Takoðer je apelirao na sve politièke èimbenike da sluèaj novinarke ne koriste u dnevnopolitièke svrhe.
- Gadi mi se aktualno prepucavanje politièkih opcija preko mojih leða, dodala je i Puljiz, koja je istaknula da ispriku oèekuje od predsjednika Republike, a naroèito od premijera Sanadera.
- Iz Banskih dvora me se diskreditiralo i zato od glasnogovornika Vlade Ratka Maèeka tražim da podnese ostavku, naglasila je Puljiz, koja æe zbog svega posegnuti i za sudskom zaštitom.
Predsjednik Vijeæa za graðanski nadzor tajnih službi Vlatko Cvrtila izjavio je da je njegovo osobno mišljenje da su »steèeni uvjeti za postavljanje pitanja odgovornosti za sve što se dogaðalo, pa i za smjenu ravnatelja POA-e Joška Podbevšeka«.
Inaèe, pet oporbenih klubova zastupnika u utorak je u saborsku proceduru uputilo zahtjev da se na dnevni red Sabora uvrsti rasprava o formiranju istražnog povjerenstva koje bi ispitalo postupanje POA-e prema novinarki Heleni Puljiz. Na juèerašnjoj konferenciji za novinare Šime Luèin (SDP) je rekao da je oporba nezadovoljna naèinom na koji je posao odradio saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Luèin: Sankcije odgovornima

- Puno je jaèi èak i nalaz Ureda Vijeæa za nacionalnu sigurnost, dok je zakljuècima Odbora relativiziran cijeli sluèaj. Želimo da se sve dileme iz izvješæa Vijeæa za graðanski nadzor i propusti utvrðeni u izvješæu Ureda razriješe i da se odgovorni sankcioniraju, rekao je Luèin. Komentirajuæi izjavu predsjednika Sabora Vladimira Šeksa (HDZ) HTV-u u utorak, da taj oporbeni prijedlog »nikada neæe ugledati svjetlo dana«, Luèin je rekao da æe se oporba »potruditi da se to onda na drugaèiji naèin raspravi i donesu meritorni zakljuèci« te naglasio da »nikakva predsjednièka kampanja ne smije ovaj sluèaj staviti u zaborav«.
Ante Markov (HSS) rekao je da se samo putem saborske rasprave i osnivanja povjerenstva može doæi do srži stvari, dok je Pero Kovaèeviæ (HSP) rekao da se u sluèaju Helene Puljiz mora utvrditi puna istina te da je »žalosno što je predsjednik Mesiæ svojedobno supotpisao pravilnik po kojem je POA napravila pet propusta u sluèaju 'Puljiz'«.
Damir Kajin (IDS) smatra da je »žalosno što premijer Sanader postaje talac obavještajne zajednice svojom bezrazložnom obranom Joška Podbevšeka« te da treba provesti »radikalnu rekonstrukciju cijele obavještajne zajednice«. Dodao je da æe onaj tko pobijedi na predsjednièkim izborima »dobiti mandat za promjene u obavještajnoj zajednici«. Sreæko Ferenèak (HNS) rekao je da je HDZ pretvorio POA-u u svoju stranaèku policiju te da je ta stranka i dalje bahata i arogantna kao što je to bila tijekom 90-ih.

Dražen CIGLENEÈKI, Zlatko CRNÈEC

Graðani više vjeruju Mesiæu nego Sanaderu

Prema istraživanju agencije Puls, provedenom na 600 ispitanika, 65 posto graðana vjeruje tvrdnjama da je postupak agenata POA-e protiv novinarke Helene Puljiz bio protuzakonit, dok je suprotnog mišljenja tek njih deset posto. Oko dvije treæine ispitanika podržava predsjednika Stjepana Mesiæa u njegovom zahtjevu za smjenom ravnatelja POA-e Joška Podbevšeka.



Turek: Provjeru Dijane Pleština tražio je MVP

U javnost izlaze novi detalji o radu POA-e. Posljednji broj »Globusa« tako donosi da je POA bez znanja Ivice Raèana u 2002. godini pet mjeseci provjeravala njegovu suprugu Dijanu Pleština. Bivši ravnatelj POA-e Franjo Turek demantira da je u toj provjeri bilo išta nezakonito.


- Ministarstvo vanjskih poslova tražilo je sigurnosnu provjeru Dijane Pleština kad je trebala biti imenovana na dužnost savjetnice tadašnjeg ministra Tonina Picule. Radilo se o potpuno uobièajenoj sigurnosnoj provjeri. Ta ista provjera kasnije je nadopunjena jer je Dijana Pleština na svom položaju morala pristupiti i odreðenim dokumentima NATO-a. Nadopunu provjere od POA-e je tražilo Vijeæe za nacionalnu sigurnost, ta je provjera i obavljena i Dijana Pleština je dobila »zeleno svjetlo« za pristup dokumentima NATO-a, rekao je juèer Turek.


U »Globusu« se navodi i da se kaznena prijava protiv Tureka odnosi na nezakonito prisluškivanje graðana bliskih dragovoljaèkim udrugama, poput Nenada Ivankoviæa i Ante Kotromanoviæa, te na curenje informacije o radu MI6 u Hrvatskoj, kao i na pružanje zaštite Ratku Kneževiæu, bivšem savjetniku crnogorskog predsjednika Mile Ðukanoviæa i jednom od aktera afere o švercu duhana o kojoj je Nacional dugo pisao. Turek te optužbe demantira, ponavljajuæi da je sve radio po zakonu. (S. Ab.)


Povratak

AKTUALNO