hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Cvrtila traži potporu za smjenu Podbevšeka

03.12.2004.

Vijeæe za civilni nadzor tajnih službi juèer se ponovno bavilo sluèajem Puljiz. Naime, njegov predsjednik Vlatko Cvrtila iznio je kao svoj osobni stav da postoje temelji za smjenu ravnatelja POA-e Joška Podbevšeka jer je struènim nadzorom Ureda Vijeæa za nacionalnu sigurnost utvrðeno kako su njegovi agenti napravili pet propusta u razgovoru s novinarkom Helenom Puljiz.

POA bez dokaza
Kako se moglo èuti prije sastanka, Cvrtila je zatražio od èlanova Vijeæa da mu daju potporu, èime bi mišljenje prezentirano kao osobni stav dobilo na znaèenju. Inaèe, sa zanimanjem se oèekivalo i hoæe li Vijeæe raspravljati o predstavci koju mu je uputio Iviæ Pašaliæ nakon što je u novinama objavljeno kako su agenti POA-e i njega prisluškivali po narudžbi HDZ-a, i to uoèi stranaèkog sabora održanog u Rijeci na kojemu je Ivo Sanader želio demonstrirati snagu i jedinstvo vladajuæe stranke.

 S premijerom Sanaderom svakako se trebam naæi. Premijer i predsjednik uvijek imaju o èemu razgovarati  kazao je juèer u Osijeku predsjednik Stjepan Mesiæ, odgovarajuæi na novinarski upit vezan uz razrješenje dužnosti ravnatelja POA-e. Mesiæ je objasnio da, ako graðanin doðe u bilo koju instituciju, pa i obavještajnu, ima pravo na svoju prièu, te da može reæi djelomiènu istinu, èak i improvizirati.  Helena Puljiz isprièala je svoju prièu i nemam nijednog razloga da joj ne vjerujem!

No, Služba nema pravo ni na kakvu prièu. Služba mora imati dokaze! I što god je Helena Puljiz rekla, ako se oni ne slažu, moraju reæi svoje dokaze. No, ni nakon pet i pol sati razgovora s njom, oni nemaju nijednu jedinu bilješku! To znaèi da nemaju nijednog dokaza i da su u sukobu s podzakonskim aktom, jer su pravilnici podzakonski akti  obrazložio je predsjednik razloge zbog kojih smatra da ravnatelj POA-e svakako mora biti smijenjen. Dodao je kako se to ne bi dogodilo da je Podbevšek sankcionirao one koji su zlorabili svoju poziciju, te zakljuèio da "neki, èini se, još nisu shvatili da želimo živjeti u demokratskom okruženju, gdje je svaki èovjek zaštiæen u svojim pravima i interesima".
 Kad su ugrožena prava jednog èovjeka, ugrožena su prava svih! I zato ja zvonim na uzbunu. Mi takve stvari moramo sprijeèiti u zaèetku, i tu nema nikakvih kompromisa!  dodao je predsjednik.

Nema kompromisa
Mesiæ je odbacio optužbe da sigurnosne službe koristi u predizborne svrhe, a osvrnuo se i na predbacivanja vezana uz neravnopravnost kandidata, rekavši da "kandidata još i nema", te da to nije ni on osobno, sve dok ne prikupi 10.000 potpisa.

Povratak

AKTUALNO