hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Stop nasilju: navlakuša Marina zlostavlja Alena

03.12.2004.

Koliko je djeèja pravobraniteljica napadala Big Brother, toliko bi ga B.A.B.E. i druge feministièke udruge trebale javno pohvaliti. Znamo da domaæa TV, serije i filmovi tretiraju žene samo kao lijepa lica, lijepe figure, žene, majke i ljubavnice. Na sreæu, tu nam je naš reality da nam pokaže da žene mogu biti i drugo; primjerice, licemjerne navlakuše poput Marine koja neprestano popaljuje jadnog Alena, a svima ostalima govori da nikada s njim ne bi imala ništa, te da naoko jake, pametne i lijepe žene poput Ane znaju biti beskorisna vreæa frustracija. Ali, i to da se one koje isprva djeluju obièno i naporno, kao u sluèaju Valentine, znaju pokazati kao trezvene, jake i otvorene osobe koje bi svaki muškarac što traži ravnopravnu partnericu želio kraj sebe. Prije nego što netko sljedeæi put opet nešto prigovori BB-u za loš utjecaj, neka prvo pokaže TV show, emisiju ili seriju koji realnije nijansira ljude - doduše, deèki su prilièno jednoobrazni - ali potièem muške udruge da smjesta zatraže zabranu oèitoga psihièkoga nasilja koje Marina provodi nad Alenom.

Za Francuze smo naèuli da znaju napraviti dobru pjesmu, da su im strašno dobro išli filmovi, ali da su majstori velikih showova, to je nešto novo. Sudeæi po “Studiju 10”, uvoznom francuskom jukeboxu, vidimo da oni to i nisu jer poput naših umova zabave više drže do scenografije nego do scenarista koji æe smisliti zabavne igrice i duhovite razgovore. I zato je bolje da se netko pod hitno pozabavi sadržajem te provincijske emisijice u kojoj je najbolji trenutak bio kada su se spontana Nina Badriæ i Divasice ironièno našalile (“cure, padnimo u nesvijest”) s obraæanjem ofucanoga Julia Iglesiasa da æe biti kum showu i doæi nam u goste.

U dosad najboljem izdanju showa “Jedan na jedan” Alke Vuice (zanimljivije je kada ravnopravno razgovara sa svojim gostima o stavovima i životu nego kada glumi novinarku) saznali smo puno više o Severini nego prije toga u traljavom “100 posto ja” èiji su se voditelji Bojana Gregoriæ i Duško Æurliæ ovoga tjedna sudarili s otkaèenošæu Dalibora Mataniæa i njegovih gostiju. Jake snage voditeljske drvenosti i hinjenog šarma nisu se dale smesti.

Povratak

AKTUALNO