hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

PREDSJEDNIK MESIÆ: NEMA KOMPROMISA, PODBEVŠEK MORA OTIÆI

03.12.2004.

"Mesiæ:OSIJEK - Ako ne zaštitimo jednog èovjeka, nismo zaštitili nijednoga. Ja sam tu da kažem kako svaki graðanin ima pravo na svoje graðansko dostojanstvo i ima pravo na zaštitu svojih prava i interesa i svaki onaj tko ga ugrožava, mora otiæi - poruèio je predsjednik Stjepan Mesiæ u èetvrtak na sveèanoj sjednici osjeèkoga Gradskog vijeæa održanoj u povodu Dana grada. Na novinarski upit postoji li moguænost da nakon razgovora s premijerom Ivom Sanaderom povuèe svoj potpis sa zahtjeva o smjeni ravnatelja POA-e Joška Podbevšeka, predsjednik Mesiæ je rekao da u tim stvarima nema kompromisa te da se one moraju riješiti u samom zaèetku. Koristeæi sintagmu iz romana Ernesta Hemingwaya "Kome zvono zvoni", Predsjednik je rekao:
— Kada èujete da zvono zvoni, ne pitajte kome zvono zvoni, vama zvoni. Tako i kada su ugrožena i prava jednog èovjeka, ugrožena su prava sviju. I zato ja zvonim na uzbunu - dodao je Mesiæ.
Predsjednik je pojasnio cijeli sluèaj i tvrdnjom kako obavještajna služba nema pravo ni na kakve prièe, veæ mora imati dokaze.
— Ako graðanin doðe u instituciju, pa i u obavještajnu, ima pravo isprièati svoju prièu i reæi što mu se dogodilo. On može reæi istinu, djelomiènu istinu i èak improvizirati, on ima pravo na svoju prièu. Helena Puljiz je isprièala svoju prièu i nemam niti jednog razloga da joj ne vjerujem. I što god je Helena Puljiz rekla, s èim se u službi ne slažu, oni moraju imati dokaze - naglašava Mesiæ iznoseæi niz pitanja zbog èega su uopæe zvali Helenu Puljiz, zašto su je s kave zvali u svoje službene prostorije, pa u svoje prostorije koje su ozvuèene, a da o tome nemaju nijedan dokaz.
— To da je tamo komfornije, mogu prièati doma, ali ne hrvatskoj javnosti — nastavio je Mesiæ, recite zašto ste je onda vodili i zašto nakon pet i pol sati razgovora nemate nijedne zabilješke. Ako samo to uzmemo u obzir, dakle, nemaju nijednog dokaza. To znaèi da su u sukobu s podzakonskim aktom, a pravilnici su podzakonski akti — rekao je Mesiæ.
Predsjednik je nezadovoljan èinjenicom da se sada javljaju i neki saborski zastupnici s tvrdnjama da u ovom sluèaju nije povrijeðen Ustav i zakon.
— Iako su to dosta pismeni ljudi, istina ne previše, ali su pismeni, treba još proèitati samo nastavak - i drugi propisi. Oni su pogriješili jer su zloupotrijebili svoju poziciju, jer nisu proveli i druge propise, a to je pravilnik. Zato moraju biti sankcionirani. Da je šef službe sankcionirao one koji su to radili, bilo bi vjerojatno sve u najboljem redu, ali pošto on to nije uèinio, jasno da on snosi odgovornost - zakljuèio je Mesiæ.
"JoškoNa pitanje zašto se to moglo dogoditi, Predsjednik je parafrazirao rijeèima "je li zato što gledaju amerièke filmove gdje se od dilera iznuðuju neka priznanja ili se možda vraæamo u neka vremena Ozne i SIS-a?"
— Izgleda da neki nisu shvatili da mi želimo živjeti u demokratskom okruženju gdje je svaki èovjek zaštiæen u svojim pravima i interesima - poruèio je na kraju Mesiæ. Na upit kada æe se isprièati Heleni Puljiz, Mesiæ je rekao da joj se isprièao time što je razriješio dužnosti šefa POA-e te da smatra kako bolju ispriku od njega ne može dobiti. Na pitanje zašto i on i premijer u predizbornoj kampanji koriste tajne službe, Mesiæ je, odbacivši tu moguænost, rekao kako bi mu najviše odgovarala mirna kampanja bez uzburkanog mora.
— Ovo što ja radim je moja dužnost, bio to prvi dan moga mandata ili zadnji. Uvijek æu odgovoriti na svoje dužnosti i odgovaram sada - zakljuèio je Mesiæ.

T. PRUSINA
   

Hebrang: Nisam tražio usluge od tajnih službi

ZAGREB - U tekstu objavljenom u Slobodnoj, u broju od 1. prosinca, navodi se da su gospoda Ivica Raèan i Zlatko Tomèiæ dobili pismo od djelatnika POA-e, u kojem stoji da sam ja od POA-e tražio provjere telefonskog glasovanja u emisiji "Nedjeljom u dva". Energièno demantiram ovu laž i klevetu jer nikada nisam tražio od bilo koje obavještajne institucije bilo kakvu uslugu ili provjeru. Podatke o navedenom glasovanju dobio sam jedino i iskljuèivo službenim putem u službenom dopisu od direktora HRT-a Mirka Galiæa. Iz tih podataka proizlazi da je više od 50 posto glasova bilo koncentrirano s nekoliko telefona, stoji u reakciji dr. Andrije Hebranga, potpredsjednika Vlade.
Isto tako je neistina i kleveta da sam protiv gospodina Zorana Šprajca tražio bilo kakvu uslugu obavještajnih službi u vezi sa štetom koju je nanio tvrtki Sunèani Hvar u privatizaciji, proèitavši samo pola reèenice od sudske presude, èime je javnosti i potencijalnim ulagaèima dao pogrešnu informaciju.
Nikada se nisam služio uslugama obavještajnih službi protiv bilo koje osobe ili u ostvarenju bilo kojeg politièkog cilja te ovim putem tražim od gospode Tomèiæa i Raèana dostavu reèenog pisma kako bih mogao pokrenuti odgovarajuæu pravnu zaštitu. Ako mom zahtjevu ne udovolje, sve æe ostati na razini neprimjerene politièke igre protiv HDZ-a i mene osobno, kaže dr. Hebrang.

Povratak

AKTUALNO