hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Cvijiæu uvjetna kazna zbog prijetnji novinarki

05.12.2004.

"Incident

Sutkinja opatijskog Opæinskog suda Jesenka Kovaèiæ izrekla je nepravomoænu osuðujuæu presudu Jovi Cvijiæu (63) iz Rijeke, Ulica G. Duella 2, zbog kaznenog djela prijetnje novinarki HTV-a Jasni Antunoviæ. Cvijiæ je osuðen na tri mjeseca zatvora s rokom kušnje od godine dana, a predmet sudskog spora bio je dogaðaj od 9. travnja prošle godine.
Bilo je oko 13 sati kada je kamerman HTV-a Branko Oužecki snimao osobe koje su izlazile iz zgrade opatijskog Opæinskog suda, a meðu njima i Cvijiæ. Odmah se obratio novinarki: »Ja nisam okrivljenik, mogu vam sada razbiti kameru«, a potom je krenuo k novinarki Antunoviæ izvadivši jednu ruku iz džepa i zaprijetivši »udarit æu te, sad æu te udariti«. Cvijiæevo obraæanje i ponašanje izazvalo je kod novinarke osjeæaj straha i uznemirenosti pa je pobjegla u zgradu suda. Neugodni dogaðaj je prijavila policiji, a na suðenju je izjavila da je osjeæaj straha bio pojaèan èinjenicom što je dva mjeseca ranije operirala nos, nakon što ju je prethodno jedan džepar nokautirao i da prijetnje ne shvaæa olako.
U obrazloženju presude istièe se i zanimljiv detalj vezan uz snimku samog dogaðaja koja je prezentirana tijekom suðenja. Na snimci se lijepo vidi preplašeni izraz lica novinarke dok joj se približavao Cvijiæ.
Cvijiæ je uza svoga branitelja Ljuba Kostièa tvrdio da je samo štitio svoju privatnost i da nije imao zle namjere.

B. ŠKORIÆ

Povratak

AKTUALNO