hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Sanader èeka izvješæe POA-e

06.12.2004.

Sastanak s predsjednikom Stipom Mesiæem bio je vrlo dobar i otvoren, kao što i prilièi sastanku predsjednika države i Vlade. Dogovorili smo se da æemo se naæi za nekoliko dana kada æemo uskladiti naša razmišljanja o aktualnoj politièkoj situaciji, ulasku Hrvatske u Europsku uniju kao i o tome što se može napraviti da 17. prosinca ove godine dobijemo "zeleno svjetlo" za poèetak pregovora. Razgovarali smo i o održavanju sastanka Vijeæa za nacionalnu sigurnost — izjavio je premijer Ivo Sanader u subotu.
Na pitanje je li toèno da mu je predsjednik Mesiæ na sastanku održanom u petak kasno naveèer podastro pisane dokaze u sluèaju novinarke Helene Puljiz, te da mu je kazao kako neæe odustati od zahtjeva za smjenom Joška Podbevšeka, èelnog èovjeka POA-e, premijer je samo kazao "o toj temi sve sam rekao", a na pitanje ostaje li on i dalje pri svojoj ocjeni da Podbevšek ne mora otiæi, Sanader je kazao da je i o tom pitanju sve rekao.
— Ponavljam, razgovor s predsjednikom Mesiæem bio je otvoren i konstruktivan, a do susreta za par dana on æe razmotriti moja, a ja njegova stajališta o sve tri teme.
— Hoæete li iziæi u javnost s informacijom u koje vrijeme je i po èijem nalogu snimana novinarka i njezin intimni život? Može li javnost oèekivati odgovor je li to bilo do 2000. godine ili nakon toga? — pitali su novinari.
— Zatražio sam potpuno izvješæe i oèitovanje ravnatelja POA-e. I dok ne dobijem to izvješæe o ovom, kao i o drugim sluèajevima, ne mogu ništa govoriti — uzvratio je premijer i nastavio:
— Meðutim, ukoliko je u prošlom mandatu Vlade ili sadašnjem bilo propusta ili zakonskih rješenja koja nisu dobra, treba poraditi na izmjenama zakona i uskladiti ih s europskim zakonima i standardima. Ukoliko usklaðujemo zakonodavstvo, onda moramo to uèiniti i u pogledu sigurnosnih službi. Jedno je sigurno, da æu potaknuti inicijativu za izmjenom zakonodavstva u tom sektoru nakon sjednice Vijeæa za nacionalnu sigurnost — zakljuèio je Sanader.

A. MALENICA

Povratak

AKTUALNO