hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Sanader: Nisam naredio praæenje Mesiæa

10.12.2004.

Premijer Ivo Sanader ustvrdio je juèer da je Protuobavještajna agencija (POA) svoju operaciju, o kojoj javnost raspravlja veæ tjednima kao o aferi »Puljiz - Podbvešek«, vodila u cilju borbe protiv organiziranog kriminala. Takve su se informacije dosad spominjale neslužbeno, ali prvi je put premijer Sanader i službeno ustvrdio da je POA-a istraživala organizirani kriminal.
- Na današnji dan borbe protiv korupcije želim reæi da se cijela operacija, prema informacijama koje imamo, vodila upravo iz tih razloga, odnosno zbog borbe protiv organiziranog kriminala. No nedopustivo je da se u tome krše ljudska prava, prema tome ispitivanje novinarke, kao što je bilo u sluèaju gospoðice Helene Puljiz, nipošto nije bilo dobro i oèekujem izvješæe i oèitovanje ravnatelja POA-e o svemu, istaknuo je premijer. Najavio je i da æe najkasnije danas dobiti izvješæe ravnatelja POA-e Joška Podbevšeka o cijelom sluèaju te da æe se nakon toga oèitovati, poruèujuæi da æe Vlada uèiniti sve da se poštuju zakoni i zaštite ljudska prava koja su temeljna vrijednost.
- No neæemo dopustiti zamjenu teza ako je borba protiv kriminala naša obveza, a siguran sam da jest, naglasio je Sanader. O aferi s obavještajnim službama premijer je govorio u kontekstu prognoza da æe Hrvatska dobiti uvjetovani datum pregovora, što predviðaju »katastrofièari u nekim medijima«.
- Ova Vlada i Hrvatska imaju dobru meðunarodnu reputaciju i riješit æe otvorena pitanja i probleme u zemlji pa tako i sluèaj »POA«, i to voðeni Ustavom i Zakonom o sigurnosnim službama, ustvrdio je Sanader. Njegova Vlada æe, najavio je, predvoditi u zaštiti ljudskih prava, a u tom smislu zahtijevat æe i pravilan rad sigurnosnih službi. No konaènu odluku premijer æe donijeti tek nakon Podbevšekovog izvješæa, ali æe se, prema vlastitim rijeèima, prethodno dogovoriti s predsjednikom Stjepanom Mesiæem jer nije dobro da se bilo koga dovodi pred svršen èin.
Što se tièe Mesiæa, Sanader je demantirao navode iz tjednika »Nacional« da je bio ukljuèen u navodno praæenje Predsjednika države od tajnih službi. - Odluèno to odbacujem i demantiram, te su insinuacije u potpunosti neutemeljene i neprihvatljive, rekao je Sanader, ustvrdivši da su se neki mediji oèito u predizborno vrijeme svrstali na jednu stranu. Ali tu nije bio kraj, premijer je kazao još ponešto o medijima, ali i bivšim Mesiæevim bliskim suradnicima.
- Nedopustivo je da se daje prevelik prostor osobama koje su razriješene s visokih dužnosti u Uredu predsjednika, kao i osobama koje su izgubile povjerenje državnih vlasti, izjavio je Sanader. Iako to nije rekao izrijekom, oèito je da je mislio na Željka Bagiæa i Franju Tureka.

Povratak

AKTUALNO