hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Mehun: Raèan je neinformiran

12.12.2004.

Ministarstvo unutarnjih poslova odbacilo je danas kao neutemeljene i neistinite optužbe iz otvorenog pisma predsjednika SDP-a Ivice Raèana ministru unutarnjih poslova Marijanu Mlinariæu o policijskom kršenju ljudskih prava graðana.

"Vjerujemo da pismo g. Raèana nije zlonamjerno, veæ je plod njegove neinformiranosti o naèinima postupanja policije. Sasvim su neutemeljene sve optužbe na naèin i postupanje policije koje u svom pismu, navodeæi èetiri sluèaja, istièe g. Ivica Raèan, predsjednik SDP-a", priopæio je veèeras glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun.

U otvorenom pismu, koje je danas podijeljeno novinarima na konferenciji za novinare u pauzi Glavnog odbora stranke, policija se optužuje za prekoraèenja ovlasti, kršenja ljudskih prava i zakašnjelo reagiranje i sankcioniranje odgovornih - tek nakon što su te sluèajeve otkrili mediji.

U pismu se navodi sluèaj pogrešnog uhiæenja i maltretiranja dvojice mladiæa u Vinkovcima; sluèaj, kako se navodi, premlaæivanja polaznika, srpske nacionalnosti, policijskog teèaja; sluèaj privoðenja dvije 10-godišnje djevojèice u Dubrovniku; te sluèaj, tvrdi se, protuzakonitog priovoðenja zbog prijave za kraðu i maltretiranja èistaèice Županijskog suda u Zagrebu, za koju se pokazalo da je nedužna.

Glasnogovornik MUP-a se posebno osvræe na taj zadnji sluèaj i tvrdi da su policijski službenici "postupali sukladno zakonu i pravilima policijskog postupanja", temeljem prijave jednog suca, koji je rekao da mu je nestao novèanik i kao moguæeg poèinitelja naveo jednu èistaèicu.

"Tvrdnja Ivice Raèana da je policija ženu skinula do gola totalno je neistinita, kao i ostale tvrdnje koje se navode u otvorenom pismu", priopæio je glasnogovonrik MUP-a.

"U svim spomenutim sluèajevima, kao i u drugim sliènim situacijama, Odjel unutarnje kontrole MUP-a temeljito je provjerio sve dogaðaje te utvrdio èinjenice o naèinu postupanja policijskih službenika. Na temelju tih saznanja protiv onih policijskih službenika koji nisu postupili u skladu s pravilima službe i svojim ovlastima poduzete su odgovarajuæe stegovne mjere", kaže se u priopæenju MUP-a.

"MUP je nizom konkretnih poteza dokazao svoju odluènost u borbi protiv svih oblika nezakonitosti i kriminala, pa i u svojim redovima. To je dokazano i podnošenjem niza kaznenih prijava protiv sadašnjih ili bivših djelatnika MUP-a".

"Stoga, s iznimnim negodovanjem odbijamo bilo kakve insinuacije na raèun MUP-a, osobito kada su one ustvari reakcija na protuzakonite aktivnosti bivših djelatnika MUP-a, koje su, meðu ostalim, èinjene i u vrijeme kada je g. Ivica Raèan bio predsjednik Vlade RH, a za koje su tek sada podignute kaznene prijave", priopæio je glasnogovornik MUP-a i najavio da æe ministar unutarnjih poslova Marjan Mlinariæ takoðer otvorenim pismom Ivici Raèanu odgovoriti na insinuacije, "ali sa vrlo konkretnim i èvrstim dokazima".

(Hina)

Povratak

AKTUALNO