hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Lov na Ahilove pete

15.12.2004.

Predsjednièka utrka je zapoèela. Trinast kandidata poredalo se na startu, s bogatom municijom za napad na ostale protukandidate. Iako se svi kunu u afirmativnu i poštenu kampanju, nema sumnje da se u borbi za glasove neæe prezati od najtežih udaraca, neæe se bježati od niskih strasti u nadi da bi se tuði nedostaci mogli pretvoriti u vlastitu prednost. Pa da vidimo za koje se Ahilove pete može uloviti predsjednika Mesiæa i njegove pratitelje. STJEPAN MESIÆ
Sad æe se vidjeti jesu li ti famozni agenti POA-e iskopali bilo kakvu spomena vrijednu prljavrštinu o aktualnom predsjedniku. Jasno, osim one stupidne prièe o njegovu izvanbraènom sinu, traèa koji se od nebulozne podvale Slobodana Praljka polako pretvorila u legitimno novinarsko pitanje. Mesiæ je èak i na to pitanje odgovorio, iako nije morao, kao što nije odgovorio na mnoga druga pitanja - iako je trebao. Primjerice, kakva je bila njegova uloga u gospodarskim projektima koji su se pokazali promašenima (Meèelj) ili su žestoko kritizirana (DružbAdria)? Neæemo preskoèiti ni ono famozno pitanje tko mu je financirao kampanju 2000. godine, te što je Hrvoje Petraè radio u njegovu izbornom stožeru u pobjednièkoj noæi.? Suparnici, osim Adlešiæ, sve redom izdanci politièke desnice, napadat æe ga zbog prevelike spremnosti za suradnju s Haagom, za dilanje transkripata, za isprike Srbima i mirenje s dojuèerašnjim neprijateljima. Neozbiljnost mu spoèitavaju èak i one stranke koje ga podržavaju, sjeæaju se neukusnih viceva o pokojnom Tuðmanu i doskoèice kako "nije lijep, ali nije ni Škregro". Politièki se Mesiæa ne može srušiti. Može se ciljati jedino na osobno poštenje. Buduæi da šef države nema ništa osim stana i vikendice, s nestrpljenjem èekamo rezultate višemjeseène POA-ine operativne obrade nad predsjednikom Republike. Uostalom, on je veæ najavio da spremno èeka još prljavština iz privatnog života.

JADRANKA KOSOR

Sasvim neoèekivano, glavna izazivaèica našla se prva na udaru. I to od šefa države. Stjepan Mesiæ prvi je udario na ženu koja je cijelu svoju politièku karijeru izgradila na izbjegavanju bilo kakvih mrlja. Najprije ju je posprdno nazvao "zgodnom ženskom" koja u stopu slijedi Sanadera, zatim joj spoèitnuo da je tek 1995. godine ušla u HDZ, te naposljetku ismijao njezine psihološke traume opaskom da je "tražila oca, a našla stranku". Aludirao je pritom na njezino priznanje da je tražila oca koji ju je napustio dok je bila djevojèica, a našla Franju Tuðmana, svog "drugog oca". Kosoricu je teško osobno napasti, jer ona na duši jedino ima stan od 80 kvadrata kojeg je od MORH-a otkupila za smiješne 22 tisuæe maraka. Politièki još teže jer u njezinim izjavama nema politike. Samo puno suæuti i razumijevanja. A što se može s time?

ÐURÐA ADLEŠIÆ

Kampanja nije ni poèela, a Ðurða Adlešiæ veæ je diskvalificirana u oèima javnosti zato što je fotografu Lupinu pozirala s "nedolièno podignutom suknjom". Nazirao joj se, naime, vrh samostojeæih èarapa. Dovoljan razlog za napad? Izgleda da jest. Jer liberalki Adlešiæ doista je teško bilo što iskopati. Osim prièe objavljene nakon posljednjeg raskola u HSLS-u da je tijekom devedesetih godina "otkucavala" opozicijske planove Josipu Trogrliæu, naèelniku SIS-a iz Bjelovara. Dodijeljeno joj je tada èak i kodno ime Tom. Ona se branila da je Trogliæ godinama bio njezin bliski prijatelj i da mu nije odavala nikakve tajne. Kako god bilo, afera se konaèno stišala, a Adlešiæ, nekadašnja predsjednica Odbora za nacionalnu sigurnost, povukla se na mjesto gradonaèelnice Bjelovara. Najveæu politièku uvredu dobila je svojedobno od suca Ustavnog suda Vice Vukojeviæa koji joj je iz saborskih klupa dobacio: "Manje prièaj, više raðaj".

SLAVEN LETICA

Slaven Letica mnoge je napadao, rijetki su mu vraæali udarce. Napadali su ga zato što je kao savjetnik predsjednika Franje Tuðmana medijima dostavio transkript razgovora Tuðman-Raškoviæ, èime je ubijena zadnja nada da dogovor hrvatske vlasti i Srba u Hrvatskoj. Radimir Èaèiæ u zadnje vrijeme izvlaèi Letièin mandat na èelu Hrvatskog teniskog saveza, tvrdeæi da je potpisivao mjenice u iznosu od pet milijuna kuna za svog prijatelja Aladara Metzingera, èime je savez doveo do bankrota. Povremeno ga èak i HDZ-ovci šamaraju èinjenicom da se svojedobno nudio za savjetnika Slobodanu Miloševiæu, te da se zalagao za Èetvrtu Jugoslaviju. Letica se u posljednje vrijeme politièki ukotvio meðu Pravašima i tijekom posljednjih parlamentarnih izbora promovirao imidž bana Jelaèiæa. Onog pravog, u odori i na lipicaneru.

IVIÆ PAŠALIÆ

Ako æe netko u ovoj kampanji biti laka meta za napade, to je onda Iviæ Pašaliæ. Èovjeka koji je na sebe preuzeo sve grijehe Tuðmanove vlasti i koji je godinama gnjevnim kritièarima služio kao vreæa za napucavanje, najlakše æe biti diskvalificirati u bilo kakvim polemikama. Jer, tko još želi slušati ono što Pašaliæ govori?
Koliko god njegovi istupi bili utemeljeni i opravdani, ne nailaze na odjek jer dolaze od Iviæa Pašaliæa. Notornog Doktora. U tome leži njegov najveæi poraz: ne samo što ga neæe napadati, neæe ga uopæe uzimati ozbiljno.

LJUBO ÆESIÆ ROJS

Ispravka: ako se nekoga neæe uzimati ozbiljno u kampanji, to je onda Ljubo Æesiæ Rojs. Èovjek koji je bio prisiljen srušiti bespravno sagraðenu kuæu na Markuševcu, a prije toga preko ruku prebacio milijune tko-zna-èijih maraka, odavno je preskoèio granicu ridikuloznosti. Buduæi da još postoje ljudi kojima je njegova groteska smiješna, a prostaèki rjeènik duhovit, ovaj hrvatski general dobro æe poslužiti tek kao klaunski skeè u pauzi politièkih obraèuna.

ANTO KOVAÈEVIÆ

A što tek reæi o Anti Kovaèeviæu? Iznenaðujuæe obrazovan èovjek sada nudi studentima tri kune po prikupljenom potpisu i dijeli propagandne letke u kojima reklamira priruène bušilice. U analima hrvatskih prostakluka ostat æe zabilježeno njegovo dobacivanje Vesni Pusiæ da ju "Bog nije stvorio za mudraca, nego za madraca". Kovaèeviæ se toga ne stidi, dapaèe, nedavno se fotografirao nalegnut na madrace. Dobio je èak i nadimak Madrac. Pa èime se onda na njega može nabaciti u kampanji, pa da ga to zaboli?

DORIS KOŠTA

To što kao odvjetnica brani svakakve manijake i ubojice, ne bi joj se trebalo uzeti za zlo. Ali mnogi æe joj debelo zamjeriti što je Hajduku zaraèunala još uvijek neizvjesnu i stoga sigurno neizrecivu svotu novca za odvjetnièke usluge. Dirnula je u svetinju i to joj je zapeèatilo bilo kakve ambicije, bez obzira što sada tvrdi kako æe u kampanji zastupati "obespravljene Hrvate", odnosno Savez udruga stanara Hrvatske. I bez obzira što tvrdi kako ima velike šanse za pobjedu.

ÆIRO BLAŽEVIÆ

O treneru svih trenera napisane su tone tekstova. U barem dvije treæine njih analiziraju se Æirini ispadi. Zato se protukandidati u kampanji nalaze pred teškim problemom: kako sortirati sve te ispade, kojim redoslijedom ih koristiti, a da se baš cijela prièa ne svede na "Æiro, pederu". Prijetio je bejbol palicom Ivi Pukaniæu, psovao je mater svim novinarima, obogaæivao (ili trovao) medijski prostor skoro dva desetljeæa i u javnosti višestruko prolazio faze od obožavanja do mržnje. Zamišljeno je da on obavlja prljavi posao za Jadranku Kosor, ali nije baš u formi. Previše je blag. Možda ga je nedavna bolest smekšala. Možda smekša i njegove protivnike.

BORIS MIKŠIÆ

On je pošten èovjek. Tako barem stoji na izbornim plakatima Borisa Mikšiæa. Èime se onda može napasti tog uspješnog amerièkog biznismena? Zar èinjenicom da je bio partner svom kumu Stjepanu Tuðmanu u HDZ-ovu poduzeæu "Domovina" d.d.?
Ako to nije sramotan podatak, zašto ga je onda Mikšiæ izostavio iz svoje službene biografije? No, iako æe Mikšiæ za svoju kampanju potrošiti uvjerljivo najviše od svih kandidata, èak deset milijuna kuna, teško da æe na njega obraæati pažnju bilo tko iz "gornjeg doma", odnosno oni koji uspiju skupiti više od dva posto glasova.

Povratak

AKTUALNO