hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Za dušu i djelo

30.12.2004.

U zagrebaèkoj bazilici Srca Isusova, u zadarskoj crkvi sv. Ivana Krstitelja, u splitskoj crkvi sv. Dominika ... u utorak su održane svete mise za pokoj duše Ante Paveliæa, poglavnika takozvane NDH, države uspostavljene pod nacistièkim i fašistièkim pokroviteljstvom. Ništa necrkvenog, nekatolièkog nema u molitvama za pokoj duše preminulog u kojima se Gospodina moli za oprost grešnikovih nedjela koja je za života èinio mimo Božjih zakona. Ništa bogohulno nema ni kad se moli èak i za dušu lidera države kojoj je u duhu, zakonu i djelu zloèin prema èovjeku bio imanentan.
Najpoznatiji molitelj za Paveliæevu dušu, hrvatski dominikanac fra Vjekoslav Lasiæ, ove je godine to èinio u zagrebaèkoj bazilici Srca Isusova. Usred crkve, na oltaru, pred razapetim Isusom Lasiæ je moleæi za dušu karakterizirao i pokojnikovo djelo: "Poglavnik je za života uèinio mnogo dobrih djela, a jedno od najveæih je obnova NDH." Pater Lasiæ nije zaboravio poglavniku i zahvaliti na njegovu "velikom djelu".
A koji su krunski elementi poglavnikova "velikog djela" — NDH? Javnosti su znani, ali prisjetimo se barem nekolicine: zakoni o èistoæi krvi, o pokrštavanju, o prisilnom radu ...; uspostava koncetracionog logora Jasenovac u kojemu je, u ime ideje NDH, pobijeno oko 100 tisuæa ljudi — Srba, Roma, Židova ... — jer su "nepoæudan narod", ali i Hrvata zbog neslaganja s ustaškim režimom; prodaja Istre i velikog dijela Dalmacije Talijanima...
Ubijati u ime fiksacije u NDH bilo je legitimno, što je ne tako davno "protumaèio" i sam pater Lasiæ: "Za vrijeme NDH svi koji su bili protiv te države bili su, što je i normalno, državni neprijatelji. I zato je logièno da su bili zatvarani, pa, ako treba, i likvidirani." Naslanja se ta misao na onu èuvenu poglavnikovu u kojoj je za idole hrvatske slobode nominirao nož, revolver, bombu i pakleni stroj. Jesu li o tim "idolima" barem iz primozga mislili i zadarski domobrani, koji se ne srame poglavnikova djela, kada su fizièki, pred poèetak mise zadušnice za Paveliæa, nasrnuli na fotoreportera "Veèernjeg" i kamermana RTL-a. Novinari su se tamo našli u ime hrvatske javnosti u èijem je interesu spoznaja — hoæe li se na misi uzdizati i endehazijski režim prožet nasiljem?
Javno propagirati zloèinaèku ideologiju — zna to pater Lasiæ, zna to i don Luka Prcela — koja poèiva na temeljima nacionalne nesnošljivosti protivno je ustavu RH. Na èemu onda sveæenici poput Lasiæa temelje pravo da u Božjim hramovima na misama zadušnicama Anti Paveliæu prilikom molitve za poglavnikovu dušu "sakraliziraju" njegovo zloèinaèko djelo?

Povratak

AKTUALNO