hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Odašiljaè ima i rješenje za rušenje i graðevnu dozvolu

05.01.2005.

Za taj je radioodašiljaè graðevinska inspektorica Vlatka Božiæ-Trivanoviæ izdala rješenje za rušenje nakon inspekcijskoga nadzora 27. prosinca prošle godine. Kao stopostotna vlasnica i osnivaèica Radija 047 registrirana je Anita Tuèek, sestra bjelovarske gradonaèelnice Ðurðe Adlešiæ.

U skladu s projektom

Inspektorica je utvrdila da se radovi instaliranja odašiljaèa izvode u skladu s lokacijskom dozvolom i glavnim projektom, ali s obzirom na to da je gradnja poèela prije nego što je izdana graðevna dozvola (èiji je postupak ishoðenja bio u tijeku), izdala je 28. prosinca rješenje za uklanjanje odašiljaèa u roku od 15 dana.

No tvrtka 047 sutradan je dobila graðevnu dozvolu koju je nakon više od godinu i pol dugog procesa potpisao referent ispostave državne uprave u Dugoj Resi Mirko Maloviæ. Novi odašiljaè Radija 047 postavljen je u neposrednoj blizini odašiljaèa Hrvatskog radio Karlovca, èiji vršitelj dužnosti direktora Milorad Božiæ i ne krije da je upravo on od Ministarstva zatražio ispitivanje legalnosti izgradnje.

Pravi program od veljaèe

“Radio 047 želi izbjeæi plaæanje naknade za najam veæ postojeæeg našeg odašiljaèa, koji uz HRK koriste VIPnet, Nova TV, MUP, HV, T-Com, a ima još mjesta. I zakon u takvim sluèajevima obvezuje da se koriste postojeæi stupovi odašiljaèa. Stoga mislim da æemo se žaliti na graðevnu dozvolu”, rekao je Milorad Božiæ.

Anita Tuèek, pak, dodaje kako ju je neuvjetnost postojeæeg stupa odašiljaèa HRK-a i prateæe opreme prisilila na gradnju svog odašiljaèa vrijednog više od pola milijuna kuna.

“Na postojeæem stupu HRK-a nema mjesta. Toga su bili svjesni i u Zavodu za telekomunikacije, pa su nam upravo oni preporuèili gradnju vlastitog odašiljaèa i u tom smislu su nam izdali i dozvolu. Tako nam se cijela investicija oko osnivanja Radija 047 popela na više od 1,5 milijuna kuna, i sad èekamo da, bez obzira na žalbeni rok graðevne dozvole, iziðe komisija Zavoda za telekomunikacije i izda nam suglasnost za emitiranje, nakon èega æemo poèeti s eksperimentalnim programom. Pravi program trebali bismo poèeti polovicom veljaèe”, rekla je Anita Tuèek.

Povratak

AKTUALNO