hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Kosor otkazala prvu rundu s Mesiæem na HTV-u

07.01.2005.

Kandidatkinja za predsjednicu Republike Jadranka Kosor odbila je jedno od ponuðena joj dva suèeljavanja na HTV-u, pa je gledatelji tako veèeras neæe vidjeti u prvom susretu »jedan na jedan« s drugim predsjednièkim kandidatom Stjepanom Mesiæem.
    Otkazivanje prvog suèeljavanja juèer su potvrdili i s HTV-a, kao i iz izbornog stožera Kosor, no objašnjenja im se baš i ne poklapaju.
    Naime, glavni urednik informativnog programa HTV-a Vladimir Ronèeviæ kaže da je HTV još prije održavanja prvog kruga izbora donio pravilnik o praæenju predsjednièkih izbora kojim je predvidio da æe, u sluèaju drugog kruga, održati dva televizijska suèeljavanja, 7. i 14. sijeènja, odmah nakon Dnevnika i u trajanju od 70 minuta. Meðutim, dok je Mesiæ prihvatio oba suèeljavanja, Kosor je ovo prvo odbila zbog ranije dogovorenih obaveza prema drugim elektronskim medijima. Stoga æe se suèeljavanje na HTV-u održati samo 14. sijeènja.
    No, Kosorièin stožer tvrdi da se od prvog suèeljavanja odustalo zbog toga što bi HTV imao bolji tretman od ostalih televizija s nacionalnom koncesijom.
    – HTV nije sveta krava, zašto bi oni bili privilegirani u odnosu na druge elektronske medije s nacionalnom koncesijom? Na ostalim televizijama bit æe jedno suèeljavanje i ne bi bilo u redu da na HTV-u budu dva – kazao nam je Mate Radeljiæ, glasnogovornik kampanje Jadranke Kosor. To je potvrdio i šef njene kampanje Ratko Maèek smatrajuæi da bi više suèeljavanja razvodnilo kampanju. Osim toga Maèek tvrdi da je Kosor prvo suèeljavanje odbila još prije pet dana.
    Dvoje predsjednièkih kandidata suèelit æe se i na dvije komercijalne televizije s nacionalnom koncesijom. Iako RTL još nije postigao konaèan odgovor, za sada je najizglednije da æe se suèeljavanje održati u ponedjeljak, 10. sijeènja. Voditelj æe biti Tomislav Jelinèiæ, a emisija æe trajeti nešto više od sata. Dvoje kandidata takoðer æe imati odreðena pravila debate koja æe morati poštovati. Nova TV organizira suèeljavanje u srijedu, 12. sijeènja u 20 sati. Vodit æe ga Mirloslav Liliæ.

D. CIGLENEÈKI, S. VEJNOVIÆ

Povratak

AKTUALNO