hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Belje i Vrbovec Agrokoru

18.01.2005.

Koncern Agrokor bit æe novi vlasnik 99,76 posto PIK-a Vrbovec i 52,21 posto Belja iz Darde. Upravni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju u petak je donio odluku o prihvaæanju (jedinih pristiglih) Agrokorovih ponuda za kupnju obiju tvrtki, izvijestio je predsjednik UO HFP-a Andrija Hebrang, kojem je ovo ujedno bio prvi javni nastup nakon lijeèenja. Hebrang je dodao da æe se prijedlozi odluka o prodaji proslijediti Vladi.
Za PIK Vrbovec, koji, prema Hebrangovim rijeèima, radi s 48 posto kapaciteta i svaki mjesec stvara novi gubitak od 11,2 milijuna kuna, Agrokor je ponudio milijun kuna i zadržavanje svih 1408 zaposlenih tri godine te ulaganje od 60 milijuna kuna u sljedeæe èetiri godine.
Od 544 milijuna kuna obveza, Agrokor bi podmirio oko 40 milijuna dugova državnim vjerovnicima te obveze prema radnicima, predlažuæi da se ostatak otpiše. Izdao bi i zamjenska jamstva za obveze PIK-a pokrivene državnim jamstvima. Belje, koje, kazao je Hebrang, svaki mjesec stvori novih 10 milijuna kuna gubitka, prodavalo se za jednu kunu, koliko je Agrokor i ponudio, a u sljedeæe dvije godine tvrtku bi dokapitalizirao s 270 milijuna kuna.
Agrokor prihvaæa podmiriti obveza Belja prema državnim vjerovnicima uz diskont od 99,9 posto. Inaèe ukupne obveze Belja popele su se na 620 milijuna kuna.
Hebrang je ocijenio da bi neuspješna prodaja u ovom krugu za obje tvrtke - koje su veæ bile na nekoliko natjeèaja - znaèila odlazak u steèaj, te dodao da im Agrokor može osigurati distribuciju proizvoda.
UO HFP-a u petak je odluèio raspisati novi natjeèaj za prodaju Regeneracije iz Zaboka po cijeni od 30 posto u odnosu na nominalnu. Na prodaju po nominalnoj cijeni ponudili bi se HTP Korèula, Hoteli »Maestral« i karlovaèki KIM, a Adriatic Split ponudio bi se po 90 posto nominalne cijene.
Za prezadužene hotelske tvrtke Živogošæe, Podgora i Orebiæ odluèeno je da se prvo financijski konsolidiraju prodajom dijela imovine, a potom ponude na natjeèaju. Za prodaju splitskog Jadroplova prvo æe se raspisati natjeèaj za prikupljanje neobvezujuæih ponuda da bi se testiralo tržište. Ponuditelji æe morati ispoštovati brojne uvjete - od zadržavanja sjedišta društva u Hrvatskoj, zatim posade i zaposleni morat æe ostati hrvatski državljani, flota neæe smjeti biti manja od sadašnje koja ima pet brodova, a investitor æe morati pokazati namjeru da, bude li kupovao novi brod, on bude izgraðen u nekom od hrvatskih brodogradilišta. Država bi u Jadroplovu zadržala udjel i utjecaj.
»Za JPP u Sunèanom Hvaru u petak se oèekuju tri obvezujuæe ponude«, kazao je Hebrang, a odluka o izboru najbolje trebala bi biti donesena sredinom veljaèe.
Odluka o najboljem ponuditelju za kupnju Istre d. d. u steèaju ostavljena je za sljedeæu sjednicu UO HFP-a koja æe biti za otprilike tri tjedna. Pregovori o prodaji Slobodne Dalmacije EPH-u još traju, reèeno je, a unutar sljedeæa dva mjeseca oèekuje se završetak tog privatizacijskog posla.
Nakon što je bivši PIF Validus dobio sudski spor protiv HFP-a, Fond je odluèio iæi u pregovore o obešteæenju Validusa zamjenskim dionicama, jer im se to, reèeno je, više isplati od isplate u gotovini. Prihvaæen je i zahtjev »Viktora Lenca« za odgodu vraæanja kredita.

Povratak

AKTUALNO