hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Mesiæ neæe Silviju Luks ni u UNESCO-u

19.01.2005.

"Propada

UNESCO je, prema želji premijera Sanadera i njegove Vlade, trebao biti najnovije diplomatsko odredište novinarke Silvije Luks, ali imenovanje je još prije izbora sprijeèio predsjednik Mesiæ, baš kao što je odbio potpisati za još dvanaestak veleposlanika s èijim se imenovanjima ne slaže.
Nedugo nakon što je Mesiæ sprijeèio naum premijera Sanadera i ministra u ostavci Žužula da novinarku HTV-a Silviju Luks pošalju za veleposlanicu u Francusku - o èemu smo izvijestili prije desetak dana - vrh Vlade dosjetio se novome rješenju, pa konfliktnoj izvjestiteljici naumio dodijeliti veleposlanièko mjesto u uglednoj UN-ovoj organizaciji za obrazovanje, znanost i kulturu, UNESCO-u. Ondje bi Luks zamijenila svoju odmjerenu i dostojanstvenu kolegicu Nedu Ritz, koju je, uz opæe odobravanje, postavila Raèanova Vlada.
Podsjetimo, još prije nego što je Silvija Luks kao novopeèena dopisnica HTV-a iz SAD-a napravila skandal u HTV-ovoj emisiji »Otvoreno«, predsjednik Mesiæ odbio je potpisati njezino imenovanje za hrvatsku veleposlanicu u Parizu. Da je Mesiæ dobro predosjetio, svjedoèi i to što je upozoravao da ona nije dobro rješenje ni kao dopisnica HTV-a u SAD-u »jer æe biti problema«. Nedugo nakon što je stigla u Washington, HTV se morao isprièavati zbog njezina neprimjerenog soliranja u emisiji »Otvoreno«, a nedugo zatim neugodno su odjeknule i prostaèke blog poruke njezina sina Vibora, zaposlenog u hrvatskome veleposlanstvu u SAD-u. Vibor je brzo suspendiran, a ovih dana doznajemo kako ga u Zagrebu uskoro kani uhljebiti Hrvatski Telekom.
Nakon što su Vladi i Silviji Luks, dakle, propale i »akcija SAD« i »akcija Pariz«, propast æe im, èini se, i »akcija UNESCO«. Novinarka za koju je poznato da se profesionalno veæ godinama bavi iskljuèivo politikom u vodeæu svjetsku agenciju za kulturu trebala je biti imenovana zato što se za to mjesto ne zahtijeva suglasnost zemlje primateljice, tzv. agreman. Vlada želi izbjeæi neugodnost da neka zemlja kojim sluèajem ne prihvati Silviju Luks zbog njezine iskrièave profesionalne prošlosti, pa je želi poslati nekamo gdje takve gafove može izbjeæi - a UNESCO je idealno odredište, jer je za to mjesto potreban samo dogovor predsjednika i Vlade.

B. PAVELIÆ

Èudni putovi politike

Zanimljivo bi bilo doznati zašto se HDZ-ova Vlada toliko upinje da uhljebi prevrtljivu novinarku koja joj samo može zadati glavobolje. To nismo uspjeli doznati, ali naš je izvor tajnovito rekao: »Èudni su putovi politièkoga interesa«. Kako bilo, suglasnosti Sanadera i Mesiæa oèito nema ni ovdje, baš kao što je nema ni za još dvanaestak Vladinih prijedloga za nove veleposlanike, koje je Mesiæ odbio potpisati.


Povratak

AKTUALNO