hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Distri-press ne smije vlasnicima davati povoljnije uvjete

26.01.2005.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja uvjetno je dopustila najavljenu namjeru koncentracije poduzetnika prema kojoj bi zajednièku kontrolu u veletrgovcu tiska Distri-pressu, uz dva dosadašnja vlasnika Ivana Graniæa i EPH imali i Adris grupa i Veltrade, koji je u stopostotnom vlasništvu Veèernjeg lista. Graniæ i EPH više ne bi imali po 50 posto udjela u Distri-pressu veæ bi imali po 25 posto koliko bi imala i dva nova vlasnika.
Koncentracija je uvjetno dopuštena zato jer je Vijeæe Agencije zakljuèilo da bi ona mogla imati negativne uèinke, osobito na tržištu trgovine tiskom na veliko, tržištu trgovine na malo, i na tržištu duhanskih proizvoda.
Koncentracija je praktièno zabranjena dok se u roku od dva mjeseca ne ispune zadani uvjeti o sadržaju društvenog ugovora Distri-pressa. Navedeno je potanko što društveni ugovor ne smije sadržavati i koji se odnosi ugovorom izmeðu vlasnika (udjelnièara), kao i treæih moraju regulirati. Izmeðu ostalog zabranjuje se Distri-pressu da, osim iznimno uz suglasnost Agencije, jednostrano raskida ugovore s nakladnicima tiska u svim sluèajevima kada to traži Distri-press, a suprotna strana se tome protivi. Ta bi mjera bila na snazi dvije godine nakon provedbe koncentracije.
Distri-press bi morao sve tiskovine iste skupine, primjerice dnevni tisak, prodavati pod istim uvjetima, a nakladnicima koji imaju udio u Distri-pressu, EPH-u i Veèernjem ne smiju davati povoljnije uvjete.
Prilikom odluèivanja o dopuštenosti koncentracije vodilo se raèuna i da je Distri-press s udjelom od 30 posto na tržištu veleprodaje tiska uz Tisak, s udjelom do 50 posto, jedan od najveæih veletrgovaca tiskom i da se njegov udio stalno poveæava na raèun Tiska. Novi list i Slobodna Dalmacija imaju 5 do 10 posto udjela, a Glas Istre i Glas Slavonije do pet posto. Moralo se takoðer ocijeniti da æe na eventualni monopolni položaj Distri-pressa utjecati i èinjenica da su u steèajnom postupku Tiska njegovi suvlasnici postali EPH, Veèernji list i Adris grupa, te da je EPH najavio, ali još nije zapoèeo postupak preuzimanja Slobodne Dalmacije, pa i njene trgovine, i da Tisak drži 50-postotni udjel u Slobodnoj Dalmaciji-Trgovina.
Agencija primjeæuje da se mišljenja poduzetnika na tržištu veleprodaje i maloprodaje tiska i duhanskih proizvoda o dopuštenosti koncentracije razlikuju ovisno o tome jesu li kapitalno vezani ili ne uz sudionike najavljene koncentracije. Tako Slobodna Dalmacija, koja oèekuje »spas« od EPH-a, i Duhan Rijeka, kao dio Adris grupe, smatraju da provedba koncentracije neæe imati negativan utjecaj na njihov tržišni položaj i na tržišno natjecanje. Suprotno je mišljenje Vjesnika, Glasa Istre, Glasa Slavonije i Novog lista. Osobito smatraju da æe to imati negativne uèinke na regionalne nakladnike. Tražili su stoga da Agencija utvrdi mjere i uvjete prema kojima bi se ti uèinci sprijeèili, odnosno da Distri-press i Tisak djeluju i kao tržišni takmaci.
Agencija je uvjetovanjem dopuštenosti koncentracije ispunjavanjem uvjeta za novi odnos snaga u Distri-pressu pokušala sprijeèiti opasnost od moguæeg usklaðenog djelovanja, odnosno dogovornog nastupa dva najjaèa poduzetnika distributera, Tiska i Distri-pressa, u korist nakladnika sudionika najavljene koncentracije, a na štetu nakladnika koji nisu u tom krugu.

Povratak

AKTUALNO