hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Izgon britanskog novinara zbog intervjua sa špijunom

28.01.2005.

Nuklearni špijun Mordechai Vanunu, koji je prije gotovo 20 godina svijetu otkrio nuklearne tajne Izraela postao je povod nesvakidašnje svaðe izmeðu BBC-ja i izraelskih vlasti. Izrael, naime, prijeti da neæe obnoviti vizu producentu Simonu Wilsonu, zamjeniku šefa BBC-jevog dopisništva u Jeruzalemu.
Uvjet za obnovu vize je da Wilson pismeno prizna kako je namjerno prekršio izraelski zakon, da se isprièa i obeæa da se to neæe ponoviti. BBC na to ne pristaje, pa njegovom producentu prijeti trajni izgon iz Izraela. Simon Wilson napustio je tu zemlju uoèi božiænih blagdana. Kad se trebao vratiti sredinom sijeènja, Izrael mu nije htio obnoviti vizu koja je u meðuvremenu istekla. Time je praktièki protjeran.
Premda Izrael inaèe rijetko protjeruje novinare poznatih medijskih kuæa, tamošnje vlasti jako su se naljutile na BBC-jevo jeruzalemsko dopisništvo. Wilson je bio privremeni šef tog ureda u vrijeme kada je jedna privatna produkcijska televizijska kuæa, koja ima ugovor s BBC-jem intervjuirala Mordechaija Vanunua. Dogodilo se to lani, neposredno nakon što je taj bivši tehnièar u izraelskom nuklearnom kompleksu Dimona bio pušten s 18-godišnje robije.
Još 1986. godine, Vanunu je britanskom listu Sunday Times otkrio stvarne domete tajnog izraelskog nuklearnog programa. Nakon tih otkriæa, Izrael je službeno bio svrstan kao šesta nuklearna sila na svijetu. No, prije nego što je uspio provaliti još tajnih podataka, Vanunua koji se skrivao u Londonu uspjela je zavesti privlaèna mlada žena koja mu se predstavila kao Cindy. Ne znajuæi da Cindy zapravo radi za izraelsku obavještajnu službu Mossad, Mordechai Vanunu prihvatio je njen poziv da se naðu u Rimu. No tamo je bio otet i tajno prebaèen u Izrael gdje je osuðen na dugogodišnji zatvor. U travnju prošle godine pušten je iz zatvora, ali uz strogo nareðenje izraelskih vlasti da ne smije razgovarati sa stranim novinarima. Prekršivši više puta to nareðenje, Vanunu je uz ostalo dao i intervju za BBC.
Izraelske vlasti tvrde da su od BBC-jevog dopisništva u Jeruzalemu uzalud tražile da pregledaju trake s tim intervjuom. Takoðer navode da su trake prokrijumèarene iz Izraela u Jordan te da je u to bio umiješan i producent Wilson.
Tvrde da izraelska služba sigurnosti Shin Beth ima o tome dokaze. BBC brani svog producenta i tvrdi da on nema nikakve veze s tim sluèajem. Izrael inaèe, ima stroge zakone o cenzuri, premda ih rijetko primjenjuje. No, za novinare je kažnjivo djelo ako ne daju cenzurirati svoje materijale vezane za pitanja sigurnosti. Veæina Izraelaca do danas smatra Mordechaija Vanunua izdajnikom i špijunom koji je jako naškodio domaæoj sigurnosti. Spor izraelskih vlasti s BBC-jem svjedoèi da je Vanunuovo otkrivanje izraelskih nuklearnih tajni sve do danas ostalo bolna tema. BBC pak izjavljuje da »nastoji razjasniti situaciju s Izraelom, u nadi da æe se pronaæi brzo i prijateljsko rješenje«.

Povratak

AKTUALNO