hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Krše se prava djece u medijima

30.01.2005.

Odbor za prava djeteta UN-a izrazio je krajem listopada 2004. zabrinutost zbog "kršenja prava privatnosti djece u hrvatskim medijima", stoji u naputku Državnog odvjetništva o kaznenopravnoj zaštiti djece i maloljetnika, što ga je glavni državni odvjetnik Mladen Bajiæ uputio, meðu ostalim, i Hrvatskome novinarskom društvu (HND).
Odbor UN-a preporuèio je hrvatskim vlastima da "poduzmu potrebne mjere kojima bi se zajamèilo da æe mediji u potpunosti poštovati pravo privatnosti djeteta." Od Hrvatske se zahtijeva da u sljedeæem izvješæu pruži "detaljne i konkretne informacije o poštovanju prava djece" iz Konvencije o pravima djeteta, "osobito o zaštiti privatnosti u obiteljima, socijalnim institucijama, školama i mjestima zadržavanja (misli se na pritvor, maloljetnièki zatvor, odgojne ustanove i slièno)."
U naputku glavnoga državnog odvjetnika podsjeæa se da se Zakonom o kaznenom postupku i Zakonom o sudovima za mladež štiti privatnost djeteta i maloljetne osobe, te da u èlanku 16. Zakona o medijima stoji da su "mediji dužni poštovati privatnost, ugled i èast graðana, a osobito djece, mladeži i obitelji."
Uz to, istim se èlankom "zabranjuje objavljivanje informacija kojima se otkriva identitet djeteta, ako se time ugrožava dobrobit djeteta". U skladu s preporukama UN-a, Državno odvjetništvo traži da sudovi u sluèajevima kada mediji krše djetetovo pravo na privatnost postupe po Ustavu, zakonima, meðunarodnim konvencijama i deklaracijama.
Predsjednica Vijeæa èasti HND-a Gordana Grbiæ upozorava na èlanke 16., 17. i 18. Kodeksa èasti hrvatskih novinara kojima se djeca i maloljetnici štite od nedopustivoga medijskog ulaženja u njihovu intimu i privatnost. Istaknula je da prema Kodeksu èasti "novinar ne smije otkriti identitet djece i maloljetnika upletenih u sluèajeve seksualnog zlostavljanja, bez obzira jesu li svjedoci ili žrtve." (H)

Povratak

AKTUALNO