hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Promjene na Prisavlju

31.01.2005.

""
Prijedlogom Plana usklaðivanja hrvatskog zakonodavstva s pravnim steèevinama EU za 2005. predviðena je izmjena Zakon o Hrvatskoj radioteleviziji do rujna ove godine.

"Novi Zakon o HRT-u biti æe usvojen u treæem kvartalu 2005. godine, a ureðivati æe naèin izbora i rad Programskog vijeæa HRT-a na naèin da glavnu ulogu u izboru Vijeæa imaju udruge civilnoga društva", navodi se, meðu ostalim, u Planu koji je 20. sijeènja zastupnicima predoèila ministrica europskih integracija Kolinda Grabar-Kitaroviæ.

Taj je dokument potom upuæen na raspravu saborskim klubovima, a osim medija obuhvaæa i sva druga podruèja na kojima bi Hrvatska svoje zakonodavstvo trebala prilagoditi europskim standardima.

Ako planirane izmjene Zakona o HRT-u budu prihvaæene, èlanovi tijela koje bira glavnog ravnatelja, ravnatelje organizacijskih jedinica i glavne urednike informativnih programa radija i televizije birali bi se na slièan naèinu kao što je to bilo ureðeno zakonom koji je bio na snazi do veljaèe 2003.

Vijeæe HRT-a je tada brojalo 25 èlanova, 22 iz redova udruga civilnog društva, te tri predstavnika predsjednika Republike, Sabora i Vlade.

Po sadašnjem Zakonu, èlanove kontrolnog tijela, èije je ime u meðuvremenu promijenjeno u Programsko vijeæe HRT-a, bira Sabor, nakon što se o imenima kandidata koje predlože udruge usuglase parlamentarni klubovi.

Prema Planu usklaðivanja s pravnim steèevinama EU-a za izmjene Zakona o HRT-u iz proraèuna bi trebalo izdvojiti 50 tisuæa kuna, a nositelj izmjena bio bi državni tajnik u Ministarstvu kulture Jadran Antoloviæ koji je radio na dva dosadašnja zakona.

Za izradu nacrta zakonskih izmjena veæ je sredinom veljaèe prošle godine osnovano posebno Povjerenstvo pri Ministarstvu kulture. Tada je veæ o moguæoj promjeni Zakona o HRT-u govorio premijer Ivo Sanader, a u nekoliko javnih istupa to je spomenula i potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor.

Kao glavne razloge ponovnih zakonskih izmjena vladajuæi su naglašavali da ne žele televiziju pod utjecajem politike i politièkih lobija te kako se mora otkloniti moguænost da saborska veæina izravno utjeèe na sastav Programskog vijeæa HRT-a.

Oporbeni saborski zastupnici takve su tvrdnje odbacivali navodeæi da je sastav Vijeæa usvojen konsenzusom svih stranaka.

Izmjenama Zakona tada se usprotivio i dio struke, a Vladi su, kao i oporba, predbacivali da izmjenama žele postiæi upravo suprotno od onoga za što tvrde da žele sprijeèiti - nadzor nad javnom televizijom.

HINA
30.01.2005.

Povratak

AKTUALNO