hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Nepravilnosti u prodaji gradskog udjela Županijskog radija?

03.02.2005.

Požeško-slavonska županija prošli je tjedan uputila Središnjem uredu državne uprave zahtjev da se obavi upravni nadzor nad prodajom 33 posto vlasništva Grada Požege u Društvu za informiranje Miroslav Kraljeviæ, u sklopu kojeg je Županijski radio Požega. Tomislav Radoniæ, dožupan za društvene djelatnosti, istièe da je pri prodaji gradskog udjela bilo kršenja nekih zakonskih odredbi.

- Prekršen je èlan 10. društvenog ugovora jer Grad Požega nije mogao pokrenuti prodaju treæim osobama dok se suosnivaèi o tome ne odrede, a s obzirom na to da mi nismo izrijekom rekli da nismo zainteresirani za kupnju ipak je raspisan javni poziv za kupnju te smo bili prisiljeni javiti se na nj.

Tražili smo da se prije prodaje provede postupak revalorizacije temeljnoga kapitala društva s obzirom na višegodišnja ulaganja osnivaèa, posebice Požeško-slavonske županije. Osim toga javni je poziv objavljen u tjedniku, a ne u dnevnim novinama, kako nalaže Zakon o privatizaciji - istièe Tomislav Radoniæ.

Gradonaèelnik Zdravko Ronko kaže kako su ga gradske službe obavijestile da su sve napravile prema zakonu, a što se tièe Središnjeg ureda državne uprave, Ronko poruèuje da se on veæ proslavio u gradu.

Mr. sc. Mario Vèelik, predavaè trgovaèkog prava na Veleuèilištu u Požegi, kaže da o sluèaju ne može govoriti jer nema uvid u podatke, ali iz onoga što je èitao u novinama jasno je da nije moguæe da pojedini èlan autonomno ulaže u društvo pa nakon toga oèekuje da je automatizmom i njegov poslovni udjel u društvu poveæan.

Ako se želi poveæati temeljni kapital društva, èlanovi društva o tome trebaju donijeti odluku o izmjeni društvenog ugovora, odnosno o poveæanju temeljnoga kapitala. Za odluke o izmjeni društvenog ugovora potrebno je tri èetvrtine glasova društva. U Miroslavu Kraljeviæu istièu da takve odluke nije bilo.


Povratak

AKTUALNO