hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Škare-Ožbolt: Hrvatska obvezna utvrditi gdje je Gotovina

03.02.2005.

Bilo bi dobro da se Ante Gotovina preda, ali Republika Hrvatska obvezna je utvrditi gdje se on nalazi, kako zbog njega, da mu se da moguænost da se izjasni o onom za što ga tereti optužnica, tako i zbog povijesti – rekla je juèer ministrica pravosuða Vesna Škare-Ožbolt na konferenciji za novinare.
    – Teško se može prihvatiti èinjenica da sve one kvalifikacije, s neprihvatljivim sadržajem kakav postoji u optužnici protiv Gotovine, ostanu dugi niz godina – pojasnila je ministrica zašto misli da je dobro da se Gotovina pronaðe ili preda i zbog povijesti.
    U vezi zajednièkog zahtjeva predsjednika Stjepana Mesiæa i premijera Ive Sanadera prema obavještajnim službama i tijelima kaznenog progona, ministrica Škare-Ožbolt rekla je kako tom zahtjevu nema što dodati.
    – Juèerašnja poruka govori da æe Hrvatska doista uèiniti sve, kako bi konaèno prestale spekulacije koje se uvijek javljaju kod važnih dogaðaja, da se ne poduzimaju svi potrebni koraci – izjavila je Škare-Ožbolt, dodajuæi kako je za Reuters izjavila kako je moguæe da je Gotovina u BiH, kao što je moguæe da je i negdje drugdje.
    U vezi navoda u Globusu, da je Vlada u ljeto prošle godine preko Jure Kapetanoviæa pregovarala s Gotovinom o predaji, ministrica pravosuða je rekla da to nije njen dio posla, te je ponovila da Vlada nije u kontaktu s Gotovinom.
    – Zanimljivo je da svi oni koji tvrde da je Gotovina u Hrvatskoj nikad ne kažu gdje se toèno nalazi – rekla je.
    U reformi pravosuða, resorno ministarstvo ove godine najviše æe se posvetiti poboljšanju antikorupcijske i kaznene politike, reformi sustava upravnog nadzora pravosudnih tijela, organizaciji novog sustava struènog usavršavanja, smanjenju broja neriješenih predmeta i rješavanju prostornog smještaja pravosudnih tijela, posebno u Zagrebu i Splitu.

Povratak

AKTUALNO