hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

HDZ: HNS nastoji destabilizirati Vladu

05.02.2005.

Zahtjev HNS-a da se osnuje povjerenstvo za Ivu Sanadera i Miomira Žužula "perfidan je pokušaj politièkog obraèuna s premijerom i pokušaj destabilizacije Vlade"!? Tako su hadezeovci juèer komentirali zahtjev narodnjaka da se osnuje to povjerenstvo, a Frano Matušiæ pritom je upozorio da haenesovci žele "zamaskirati svoje èlanove", odnosno "skrenuti pozornost s onih koji su doista bili u sukobu interesa za vrijeme prošle vlade i èije su tvrtke zaraðivale stotine milijuna kuna u poslovima s ministarstvima koja su sami vodili". Kazao je i da su Èaèiæeve tvrtke sklopile poslove u visini od 350 milijuna kuna s državnim institucijama dok je bio ministar.

Neosnovani navodi
Matušiæ je podsjetio da su se i prije izbora 2003. godine pojavile sliène objede da je "Sanader primao nekakav novac od Kutle i Globus grupe", ali da je tada Državno odvjetništvo takve navode proglasilo neosnovanima. Haenesovac Dragutin Lesar kazao je da su se u "medijima i javnosti pojavili napisi da je Sanader 95.-96. primio velik novac od Miroslava Kutle, 800.000 njemaèkih maraka, a da je tvornica èarapa Miomira Žužula prodavala svoje proizvode HV-u". To je naveo kao razloge da se osnuje povjerenstvo koje bi trebalo utvrditi naèin na koji su Sanader i Žužul stekli imovinu, kakva im je imovina bila 1992., a kakva je 2004. , naèin stjecanja te imovine, jesu li prijavljivali primanja, plaæali poreze.

Radimir Èaèiæ istaknuo je da je "premijer osobno prijetio da odustanu od prijedloga, te kako je siguran da je Sanader nevin i da æe biti žalostan ako se dokaže da nije". Za Žužula je takoðer siguran da je nevin, "ali ne dokraja jer je smijenjen". HNS-ov prijedlog da se osnuje istražno povjerenstvo za Sanadera i Žužula na glasovanju nije prošao, ali zastupnici su zeleno svjetlo dali HDZ-ovom prijedlogu da se osnuje istražno povjerenstvo za Èaèiæa i Tomèiæa. Nije prošao ni prijedlog da se osnuje istražno povjerenstvo za sluèaj Puljiz. Inaèe, samo pola sata trebalo je juèer zastupnicima da se žestoko posvaðaju, i to zbog pretvorbe i privatizacije.

Za šaku dukata
U nastavku rasprave o izvješæu Državnog ureda za reviziju o revizijama u pretvorbi i privatizaciji, šef HSS-a Zlatko Tomèiæ ocijenio je da je rijeè o "najveæoj pljaèki, katastrofi i moralnom srozavanju od nastanka ove države", upozorivši da je sve to "proizvod iz HDZ-ova vrta". Zdenka Babiæ-Petrièeviæ Tomèiæu je dobacila: Konaèno nauèite hrvatski jezik, jer dobivate novac od hrvatskih poreznih obveznika. Vi ste najgora stabljika u HDZ-ovu vrtu jer ste 1992. godine bili ministar u Vladi.

U išèekivanju glasovanja, na internoj televiziji, na opæe iznenaðenje, zasvirali su slavonski tamburaši, a prva je pjesma bila "Da sam imao šaku dukata".

Povratak

AKTUALNO