hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Sucima smetaju novinari

07.02.2005.

Novinari »željni senzacija« uzrujali su Udrugu hrvatskih sudaca, a povod je objavljivanje identiteta suca osumnjièenog za primanje mita. Suci traže da se zabrani objavljivanje osobnih podataka osumnjièenih i u svom zahtjevu navode klasiène fraze kao što su »presumpcija nevinosti, povreda privatnosti«, te »poštivanje prava na privatni i obiteljski život, dom, zdravlje i prepisku«.
Novinarima, navodi se u priopæenju koje je potpisao predsjednik Udruge Ðuro Sessa, nije na pameti javni interes da javnost dobije toènu informaciju, nego je rijeè o »težnji za senzacionalizmom«.
Prvo pitanje koje se nameæe novinaru sudskom izvjestitelju je kakvim je metodama sudac, koji sudove mora donositi samo na temelju dokaza, zakljuèio kakvi su novinarski motivi? Na isti naèin novinari bi mogli zakljuèiti da iza priopæenja Udruge ne stoje spomenute težnje za zaštitom ljudskih prava, nego banalna (i nemoralna) želja da se skrije prljavština u svojim redovima.
Ne samo da javnost ima pravo znati za svaku osnovanu sumnju protiv ljudi koji su stupovi ovoga društva (a suci to jesu), nego bi trebala biti obveza pravosudnih institucija da same obavještavaju o takvim sluèajevima. Spomenuti »sumnjivi« sudac doista nije kriv dok mu se to na sudu ne dokaže, a ako u postupku sumnje budu odbaèene, dužnost je novinara to objaviti na isti naèin na koji su prezentirane i poèetne sumnje. Recimo i da u konkretnom sluèaju nije rijeè o »rekla kazala«, nego je protiv suca podnesena kaznena prijava, a predistražne radnje provodi Uskok.
Kad bi se prihvatio zahtjev sudaèke udruge, bio bi to korak natrag, odnosno javnost bi se pomirila s tim da æe mnogi sluèajevi kriminala završiti pod tepihom. Nije na odmet podsjetiti da je samo zahvaljujuæi novinarima javnost doznala za mnoge sudaèke nepravilnosti koje, bez pritiska javnosti, vjerojatno nikad ne bi bile procesuirane. Naravno, kao što (navodno) ima korumpiranih sudaca, postoje i novinari koji tekstovima doista zadiru u privatnost i ljudska prava.
Zanimljivo je, meðutim, da su rijetke reakcije kad su zaista ugrožena prava malih ljudi, ali se odmah prosvjeduje na diranje u vlastitu »kastu«.

Povratak

AKTUALNO