hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Jarnjak: Tražit æu da se do kraja istraži afera »Turek«

09.02.2005.

"Temeljita

Danas bi trebalo poèeti institucionalno rašèišæavanje afere »Turek«, u kojoj je bivši ravnatelj Protuobavještajne agencije (POA) Franjo Turek nadzirao nekoliko hrvatskih novinara, visoke policijske dužnosnike i inozemne predstavnike u Hrvatskoj, optuživši pritom novinare da su organizirano i namjerno dezinformirali o Anti Gotovini da bi usporili put Hrvatske u EU.
- Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost raspravljat æe danas o tome. Tražit æemo da se sve temeljito istraži, najavio je juèer predsjednik Odbora Ivan Jarnjak. - Vijeæe za nadzor sigurnosnih službi prošle je godine na inicijativu èetvorice novinara veæ istraživalo tu temu, ali dio novinara nije zadovoljan rezultatima istrage. Stoga æu se zauzeti da Odbor imenuje tri svoja èlana, koji bi zajedno s Vijeæem za nadzor tajnih službi još jednom, ovaj put temeljito, istražili cijelu stvar, rekao nam je Jarnjak.
Podsjetimo, nakon što je prošle godine prvi put objavljeno da je POA za mandata Franje Tureka nadzirala skupinu novinara optužujuæi ih za dezinformiranje radi podrivanja države, Gordan Maliæ iz Globusa, Ivica Ðikiæ iz Feral Tribunea, Željko Peratoviæ iz Vjesnika te potpisani novinar zatražili su da Vijeæe za nadzor sigurnosnih službi istraži te navode. Vijeæe, s ondašnjim predsjednikom Vlatkom Cvrtilom na èelu, svakome od njih uskoro je odgovorilo da je POA postupala po zakonu te da nisu praæeni, i na tome je sve završilo. Ali zakratko: novinar Peratoviæ, nakon što su izmišljene optužbe na njegov raèun nastavljene, iznova je od Odbora i ostalih nadležnih tijela zatražio istragu. Sumnje u protudemokratsko djelovanje POA-e zaoštrene su do kraja protekloga tjedna kad je tjednik Globus objavio sadržaj dokumenta koji dokazuje da je POA za Turekova mandata uistinu nadzirala i neutemeljeno optuživala novinare.
Novine su juèer objavile dodatne dokaze da je POA za Turekova mandata nadzirala novinarske telefone, ali i upozorile da nije rijeè o ekscesu, nego o epizodi kontinuirane zloporabe hrvatskih tajnih službi protiv novinara i javnosti. Novinar Globusa Gordan Maliæ, koji je objavio sadržaj Turekove prezentacije te zajedno s kolegama zatražio istragu, poopæava to ovako: »Turekova prezentacija ne znaèi špijunsku obradu hrvatskih novinara, nego hrvatskoga novinarstva«.
- Novinari su tražili novu istragu jer u prethodnoj nisu bili obuhvaæeni svi elementi. Oèekujem da æe èlanovi Odbora koje danas imenujemo zajedno s Vijeæem za nadzor sigurnosnih službi neposredno razgovarati s djelatnicima POA-e i pregledati sporne predmete da bi sve istražili do kraja, rekao nam je Jarnjak.

B. PAVELIÆ

Kajin: Karamarko postupio neprofesionalno

- Sadašnji ravnatelj POA-e Tomislav Karamarko naèinio je nepotreban i neprofesionalan gaf kada je Državnom odvjetništvu podnio kaznenu prijavu u obliku obavijesti protiv nepoznatog poèinitelja jer je Globus objavio sadržaj Turekove prezentacije koja je državna tajna, rekao nam je juèer èlan saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Damir Kajin.


Uistinu, dok se javnost koncentrira na djelovanje Franje Tureka, koji je POA-u napustio prije više mjeseci, zasjenjen ostaje podatak da sadašnji ravnatelj POA-e Karamarko svojom prijavom opet progoni novinare koji rade u korist javnosti te štiti svoje prethodnike koji su novinare nadzirali i neutemeljeno optuživali. S takvom se ocjenom slaže i novinar Feral Tribunea Ivica Ðikiæ, jedan od prisluškivanih:


- Neobièno je da nitko nije podnosio kaznenu prijavu kad je Nacional prošle godine objavio sadržaj Turekove prezentacije. Njezin je sadržaj, dakle, u javnosti odavno objavljen. Ali kaznena prijava za odavanje državne tajne podnosi se tek sada kad je ta prezentacija u javnosti prikazana vjerodostojno, kaže Ðikiæ.



DC: Mesiæ i Raèan znaju zašto je POA nadzirala novinare

Demokratski centar u juèerašnjem priopæenju navodi da su predsjednik Stjepan Mesiæ i tadašnji premijer Ivica Raèan znali zašto je POA 2003. i 2004., za mandata bivšeg ravnatelja Franje Tureka, nadzirala novinare. DC podsjeæa da su Vijeæu nacionalne sigurnosti, tada kao i danas, supredsjedali premijer i predsjednik Republike, koji su i supotpisali Turekovo imenovanje te da te èinjenice obvezuju Mesiæa i tadašnjeg premijera Raèana da se javno odrede prema toj aferi.


Primjeæuju da je prije nedavnih predsjednièkih izbora predsjednik Mesiæ s pravom i razlogom odluèno branio ljudska prava Helene Puljiz od postupaka POA-e i smatraju da je na jednak naèin sada potrebno braniti ljudska prava i profesionalne slobode novinara koje je POA nadzirala 2003.


DC je stoga pozvao predsjednika Mesiæa i premijera Sanadera da sazovu sjednicu Vijeæa nacionalne sigurnosti te zatražio da ono obavi struèni nadzor i utvrdi kako je i zašto POA za Turekova mandata nadzirala novinare i koga je o tome izvještavala. (Hina)


Povratak

AKTUALNO