hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Mesiæ: Tražit æemo još 30 dana za rješavanje sluèaja »Gotovina«

20.02.2005.

"Pomoæi

»Imamo rezervnu strategiju ukoliko se pregovori s EU-om ne otvore 17. ožujka. Strategija nam je da nam se rok produži za mjesec dana pa da ispunimo naše uvjete u tom roku. U tom smislu još uvijek ima šanse da se ukrcamo u pravi vlak. Ako to ne uèinimo, jasno je da æemo zakasniti na fondove koji nas oèekuju u EU-u i da æemo zaostati u razvoju demokracije i našeg gospodarstva«, rekao je predsjednik Republike Stjepan Mesiæ gostujuæi juèer na Radiju 101. Dodao je da, ako pregovori ne poènu prema planu, to ne znaèi da Hrvatska neæe uæi u EU, ali æe ova generacija živjeti lošije, a tek generacija koja dolazi može oèekivati poboljšanje.
- Tvrdnju da æemo Antu Gotovinu ili uhvatiti ili locirati do 17. ožujka temeljim na èinjenici da su ovoga puta u akciju ukljuèene i obavještajne službe drugih zemalja, pa tako i Francuske, pojasnio je predsjednik Mesiæ i dodao da ne može detaljnije govoriti zbog èega strane službe nisu bile ranije ukljuèene u potragu za Gotovinom, no da one obièno rade »svaka za sebe« te da ih je gotovo nemoguæe dobiti da rade na jednom pitanju.
Predsjednik je otkrio i da je na nedavnom sastanku Vijeæa za nacionalnu sigurnost dogovoreno da se moraju procesuirati svi sluèajevi koji su dosad bili »pod tepihom«, što se sada i èini. Na pitanje je li zbog toga podnesena i kaznena prijava protiv Ljube Æesiæa Rojsa, Mesiæ je odgovorio: »Vjerojatno«.
Što se pak dokumenata o kriminalnoj prošlosti Ante Gotovine tièe, Mesiæ je rekao da ne vjeruje da su oni objavljeni sluèajno baš sada.
- Vjerojatno nema sluèaja, kako u politici tako ni u medijima. Sve je to u sklopu odreðenog plana, ali raèunam da æe nam pomoæi i francuska obavještajna služba. Zato se usudim tvrditi da æemo do 17. ožujka utvrditi boravište Ante Gotovine. Ako je kod nas, sigurno æemo ga detektirati jer su se ukljuèile sve službe, a ako nije, moramo utvrditi gdje je u inozemstvu, rekao je Mesiæ i dodao da niti njemu nije jasno kako to da hrvatske vlasti nisu ranije znale za kriminalnu prošlost svog generala.
- Nije mi jasno kako nitko nije smatrao da je potrebno utvrditi njegovu biografiju. No sjetimo se da je u to vrijeme sve odluke koje su se ticale vojske donosio Gojko Šušak uz odobrenje predsjednika Tuðmana i da se nitko u to nije mogao upuštati, rekao je predsjednik Mesiæ.
O sluèaju odbjeglog generala juèer je govorila i ministrica pravosuða Vesna Škare-Ožbolt. Komentirajuæi izjavu predsjednika Republike Stjepana Mesiæa da æe do 17. ožujka Hrvatska doznati gdje se nalazi general Gotovina, ministrica je rekla da vlasti nastoje da se taj problem riješi do tog datuma te da Vlada i predsjednik Mesiæ u okviru svojih ovlasti èine sve što je moguæe.
- General se mora pojaviti pred Haaškim sudom i odgovoriti na pitanja suda, a odluka je na sudu. Ne znaèi da je sve ono što piše u dokumentima tužiteljstva istina. Naprotiv, tužiteljstvo je samo jedna strana u postupku, rekla je Škare-Ožbolt.
Bivši ministar unutarnjih poslova Šime Luèin, koji je takoðer godinama neuspješno tragao za Gotovinom, izrazio je nadu da æe se ispuniti Mesiæeve najave.
- Ukoliko æe se podastrijeti dokazi da Gotovina nije u Hrvatskoj, oèito je da postoje neke indicije gdje bi on mogao sada biti. Ili možda iza svega toga postoji još nešto što ja ne znam, komentirao je Luèin, koji je sada saborski zastupnik SDP-a.
Bivši ravnatelj policije Ranko Ostojiæ rekao je samo da u posljednjim izjavama iz redova vlasti nema nekih posebnih novosti osim što se konaèno skupilo hrabrosti za javno priznanje da vlast traži Gotovinu.
Komentirajuæi famoznu prezentaciju bivšeg šefa POA-e Franje Tureka, Mesiæ je rekao da se iz nje nije moglo zakljuèiti da su novinari bili prisluškivani jer se nije znao sadržaj njihovih razgovora, veæ samo odakle su se javljali, te je dodao da su novinari žrtve.
- Odmah sam rekao da je prezentacija invalidna, niti znaš tko su ti strani obavještajci, jer imena i prezimena ništa ne znaèe, a niti se zna o èemu su razgovarali. U prezentaciji je samo zabilježeno da je netko razgovarao u restoranu, pa da je zvao s ove govornice, pa s one govornice, ali ne znate o èemu su razgovarali i zato sam rekao da to meni ništa ne znaèi, rekao je Mesiæ. Ponovno se zauzeo za »provjetravanje« obavještajnih službi koje bi trebao provesti novi šef POA-e Tomislav Karamarko i riješiti se svih onih koji su povezani s politièkim strukturama, a upravo je takve Mesiæ nazvao krivcima za to što iz obavještajnih službi cure informacije.
Rekao je i da ne misli da su britanske službe radile protiv Hrvatske, dodavši da je i njima u interesu da se Hrvatska do kraja demokratizira i uhvati vlak za Europu. Svjestan je i da u Hrvatskoj ima stranih obavještajaca jer se radi o podruèju na kojem je nedavno voðen rat i jasno mu je da analitièare zanima što se ovdje dogaða te je ponovio da su oni gosti naše zemlje sve dok poštuju hrvatske zakone. Èim ih prekrše, moraju odgovarati, rekao je Mesiæ.
Predsjednik je ponovno odbacio moguænost da se Hrvatska na neki naèin angažira u Iraku, na što su pozvane zemlje èlanice NATO-a.
- Mi još nismo u NATO-u, a kada to postanemo, razmislit æemo možemo li sudjelovati u tome. Bojim se da ne postanemo meta teroristièkih organizacija. Zamislite da netko za vrijeme sezone digne hotel u zrak. Mi bismo završili s turizmom za iduæih nekoliko godina, rekao je Mesiæ opovrgavajuæi da zna išta o slanju »Tigrova« u Afganistan te je dodao da je o tome samo èitao u novinama.
Opovrgnuo je i da se nešto dogovorio s ministrom obrane Berislavom Ronèeviæem te ustvrdio da još oèekuje da mu Ronèeviæ odgovori tko je odgovoran za nabavu vojnih kamiona.

Saša VEJNOVIÆ, Sergej ABRAMOV, Zlatko CRNÈEC

Maštruko natrag u MVP

Mesiæ je rekao da nema neugodnih situacija zbog promjene veæine savjetnika, a samu smjenu slikovito je objasnio: »U novi razred s novim knjigama.«


Za sadašnjeg vanjskopolitièkog savjetnika Ivicu Maštruka predsjednik je rekao da æe se, sukladno dogovoru, vratiti u Ministarstvo vanjskih poslova.


- Sada moraju doæi drugi koji moraju obaviti posao narednih pet godina. I ovi sada došli su na pet godina, nisu znali da æu pobijediti na izborima, a mogao sam se i ne kandidirati, rekao je Mesiæ. Objašnjavajuæi zbog èega se odluèio za bivšeg jugoslavenskog ministra vanjskih poslova Budimira Lonèara, Mesiæ je rekao da se radi o èovjeku s ogromnim znanjem i privatnim vezama.


- To je njegova usluga koju èini Hrvatskoj i meni. Mislim da je to dobro i da bi bilo dobro da se podrži, rekao je Mesiæ.



Raèan: Mesiæevo obeæanje ambiciozno

- Stvari u Hrvatskoj mijenjaju se u dobrom smjeru jer oni koji smatraju da Gotovina ne treba iæi u Haag prelaze u manjinu, ocijenio je juèer predsjednik SDP-a Ivica Raèan, potvrdivši da svemu tome pridonose i upravo objavljeni podaci o Gotovininom kriminalnom dosjeu u Francuskoj.


- Mesiæevo obeæanje je ambiciozno, ali hoæe li se ostvariti, to ne mogu reæi, dodao je Raèan.


Na pitanje zašto se podaci o Gotovininom kriminalnom dosjeu objavljuju upravo sada, iako su poznati veæ barem godinu dana, Raèan je odgovorio: »Neki u Hrvatskoj su zainteresirani za cenzuru stvari oko Gotovine da se slika stvorena o njemu ne bi narušila. Slika o odbjeglom generalu sada æe biti realnija. Dosta je stvari koje bi trebalo razjasniti. Mi nismo bili obavještavani (o kriminalnoj prošlosti Gotovine, op. a.) ni putem Interpola, niti direktno iz Francuske. Mnogi ljudi u Hrvatskoj nisu za to znali ili su se pravili da ne znaju, a pitanje je zašto o tome nije bilo adekvatnih informacija ni iz Francuske.«



 

 

Tomèiæ: Okonèati igrokaz s Gotovinom

 

ZAGREB - Predsjednik HSS-a Zlatko Tomèiæ izjavio je juèer da æe njegova stranka tražiti od Vlade da hitno pobije ili potvrdi tvrdnje da je general Gotovina višestruko osuðivan pred francuskim sudovima. - Treba poslati hitan zahtjev francuskom ministarstvu vanjskih poslova. Siguran sam da je moguæe u roku od 24 sata dobiti potvrdu je li to tako. To je velika obveza Vlade kako bi se igrokaz s generalom Gotovinom konaèno završio, rekao je Tomèiæ. Komentirajuæi izjavu predsjednika Republike Stipe Mesiæa da æe Hrvatska do 17. ožujka locirati generala Gotovinu, Tomèiæ je rekao da pretpostavlja da šef države ima èvrste osnove za takve tvrdnje. - Ali vrlo je pozitivno to da predsjednik države s relativno malim ovlastima preuzima ozbiljnu inicijativu i poèinje puhati Vladi za vrat, kao što je i obeæao, dodao je Tomèiæ. HSS je juèer održao sjednicu Glavnog odbora na kojoj su usuglašene promjene statuta stranke kojima æe Odbor dobiti veæe ovlasti u upravljanju. Osim toga, donesena je i deklaracija o naèinu izlaska stranke na lokalne izbore.

Povratak

AKTUALNO